Klimatické zmeny môžu ovplyvniť populáciu tučniakov

Klimatické zmeny do roku 2100 pravdepodobne spôsobia zníženie populácie tučniaka cisárskeho v Antarktíde o pätinu. Tvrdí to správa, ktorú vypracovala skupina zložená z amerických, britských a holandských vedcov. Tí teraz žiadajú, aby vlády krajín označili tento druh živočíchov za ohrozený. Správu uverejnili v časopise Nature Climate Change.

15.07.2014 12:00
tučniaci, tučniak, severný pól, antarktída, Foto:
Počet tučniakov sa v najbližších desaťročiach môže znížiť až o tretinu.
debata (2)

„Tučniakom hrozí výrazné zníženie populácie,“ uviedla Stephanie Jenouvrierová z Woods Hole Oceanographic Institution, ktorá tím vedcov viedla. Ako priblížila, množstvo tučniakov cisárskych sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne zníži o 19 až 33 percent oproti dnešnému stavu, ktorý je približne 600-tisíc zvierat.

Najväčšou hrozbou pre tučniaky cisárske, ktoré sú najväčšie a najťažšie zo všetkých žijúcich druhov tučniakov, sú podľa vedcov zmeny v množstve morského ľadu, ktorý obmýva brehy Antarktídy. Tučniaky ho používajú napríklad ako skrýšu pred predátormi či sa po ňom presúvajú k zdrojom pitnej vody a obživy pre seba a svojich potomkov.

„Existuje určitý objem morského ľadu, ktorý je pre tučniaky vhodný,“ vysvetlil Phil Trathan z British Antarctic Survey. Otepľovanie Antarktídy a následné zmeny v morskom ľade preto ovplyvňujú aj životy tučniakov. Vedci preto navrhujú, aby sa v Rossovom mori, kde sú podmienky pre život tučniakov stále vhodné, založila ochranná zóna. „Založením morskej ochrannej zóny v Rossovom mori by sme získali čas na zavedenie stratégií, ktoré by znížili znečistenie Antarktídy skleníkovými plynmi,“ navrhla Stephanie Jenouvrierová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #klimatické zmeny #tučniak #tučniaci