Liek proti rakovine prispieva k prezradeniu vírusu HIV

Liek proti rakovine romidepsin dokáže reaktivovať skrytý vírus HIV u pacientov tak, že tento vírus môže byť odhalený. Vďaka tomuto zisteniu sú vedci opäť bližšie k okamihu, keď budú schopní chorobu AIDS vyliečiť. Uviedli to dánski výskumníci v štúdii, ktorú predstavili na medzinárodnej konferencii o AIDS v Austrálii.

25.07.2014 15:00
debata
Vírus HIV zabil už takmer 40 miliónov ľudí. Foto: SHUTTERSTOCK
HIV, AIDS, vírus Vírus HIV zabil už takmer 40 miliónov ľudí.

Experti na konferencii v Melbourne ale súčasne zdôraznili, že napriek tomuto pokroku bude na nájdenie lieku proti AIDS potrebných ešte veľa rokov výskumu. " Ešte je pred nami dlhá cesta a veľa prekážok, ktoré budeme musieť prekonať, než budeme môcť začať hovoriť o lieku proti AIDS," vyhlásil Ole Schmeltz Søgård, ktorý viedol výskumný tím z univerzity a univerzitnej nemocnice v dánskom Aarhuse.

Téme AIDS je venované aj najnovšie vydanie odborného časopisu Lancet. Pripomína okrem iného, že všeobecná dostupnosť antiretrovirálnych liekov zachránila milióny ľudských životov. Zdôrazňuje tiež, že dekriminalizácia prostitúcie by výrazne znížila výskyt infekcie HIV medzi sexuálnymi pracovníčkami. Vedci v štúdii zverejnenej na konferencii dospeli k záveru, že v troch krajinách zvolených na výskum – Kanade, Indii a Keni – by počet nakazených prostitútok mohol klesnúť najmenej o tretinu, ak by ich činnosť prestala byť protizákonná.

Prostitútky sa pre obavy zo zatknutia sťahujú do izolovaných oblastí, nevyhľadávajú lekársku starostlivosť a často tiež nevyžadujú od svojich zákazníkov používanie kondómov. Tie totiž policajti neraz používajú ako dôkazný materiál, ak ich u prostitútok nájdu. Všetky spomínané faktory potom zvyšujú pravdepodobnosť nákazy AIDS.

Na svete žije okolo 35 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. Podľa najnovších dát Programu OSN pre boj proti vírusu HIV a choroby AIDS (UNAIDS) pripravila globálna epidémia AIDS od 80. rokov o život už asi 39 miliónov infikovaných.

Liečba AIDS antiretrovirálnou terapiou môže udržať pacientov zdravých niekoľko rokov. Znižuje množstvo vírusov v krvi, a podstatne tým obmedzuje riziko nákazy ďalších ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #HIV #AIDS #liek