Deti starších matiek sú vraj vyrovnanejšie

Deti, ktoré sa narodia ženám po štyridsiatke, sa tešia lepšiemu fyzickému a psychickému zdraviu ako potomkovia žien o 20 rokov mladších. Tvrdia to autori britskej štúdie.

05.08.2014 11:23
deti, dieťa, matka, rodina Foto:
Deti starších matiek majú aj menej úrazov a nebývajú tak často hospitalizované.
debata (5)

Vedci z troch londýnskych univerzít zistili, že u detí starších matiek je o 22 percent nižšia pravdepodobnosť, že sa zrania, a o tretinu nižšia pravdepodobnosť, že budú musieť počas prvých troch rokov života ísť do nemocnice. V troch a štyroch rokoch tieto deti hovorili lepšie ako ich vrstovníci, ktorí majú mladé matky. Čím boli matky staršie, tým vraj tiež ubúdalo konfliktov medzi rodičmi a deťmi.

Autori štúdie pripomínajú, že ženy, ktoré sa stali matkami až v zrelšom veku, sú lepšie materiálne zabezpečené, žijú v stabilnejších pomeroch a majú viac skúseností ako ženy, ktoré porodia po dvadsiatke.

Výsledky štúdie podľa jej autorov dokazujú, že z lekárskeho hľadiska je síce nutné pozorne sledovať zdravotný stav starších matiek tak počas tehotenstva, ako aj po pôrode, ale nie je nutné robiť si starosti s tým, ako si tieto ženy poradia s výchovou. „Je pravdepodobné, že staršie matky budú svoje deti pripravovať na škôlku a neskôr aj na školu v milej atmosfére a pozitívnom zmysle,“ hovorí Jacqueline Barnesová z Birkbeckovej univerzity v Londýne.

Vedci takisto zistili, že porozumenie rytmu pomáha deťom lepšie hovoriť a čítať. „Vyzerá to, že deti, ktoré horšie čítajú, majú so sledovaním rytmu problémy. Rytmus poskytuje tak v hudbe, ako aj v reči akúsi mapu s ukazovateľmi, ktoré vyberajú najdôležitejšie informácie,“ povedala k tejto štúdii Nina Krausová zo Severozápadnej univerzity v Illinois.

„Praktikovanie hudby posilňuje tie zložky, ktoré sú dôležité pri čítaní. U hudobníkov je nervová reakcia na zvuk veľmi stabilná. Funguje to asi tak, že človek trénovaný v hudbe, najmä v jej rytmickej stránke, dokáže používať sluchový systém tak, že vylučuje zvukový šum a zameriava sa na dôležité zvuky, čo je dôležité, keď sa deti učia čítať,“ tvrdí Krausová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #matka #psychické zdravie