Spoluautor klamlivého výskumu spáchal samovraždu

Jeden zo spoluautorov japonskej "revolučnej" štúdie o kmeňových bunkách je mŕtvy. Podľa všetkého Jošiki Sasai spáchal samovraždu. Sasai bol podpísaný pod výskumom, ktorý bol publikovaný v prestížnom vedeckom žurnále Nature, no rýchlo sa prišlo na to, že výskum bol zmanipulovaný a že išlo o podvod.

07.08.2014 16:17 , aktualizované: 08.08.2014 10:10
japonský vedec Foto:
Jošiki Sasai na archívnej fotografii zo 16. apríla 2014 na tlačovej konferencii v Tokiu
debata (2)

Tím japonských vedcov štúdiu okamžite stiahol, no to už nezabránilo prepuknutiu škandálu. Už len preto, že stiahnutie štúdie z takýchto prestížnych žurnálov je veľmi zriedkavé.

Vo dvoch štúdiách zverejnených tento rok vedci oznámili, že sa im podarilo premeniť obyčajné myšacie bunky na kmeňové bunky, a to veľmi jednoduchým procesom „máčania“ v jemne kyslom roztoku. Na celom svete prebiehajú pokusy, ako čo najefektívnejšie vyrobiť kmeňové bunky, ktoré sú sľubným prostriedkom na liečenie aj dosiaľ neliečiteľných chorôb, ako je Alzheimerova choroba alebo cukrovka.

Polícia našla 52-ročného Sasaia na podlahe v jeho pracovni. Utrpel srdcový infarkt a previezli ho do nemocnice, kde po dvoch hodinách zomrel. Polícia neskôr uviedla, že išlo o samovraždu, pretože vedec nechal na svojom stole niekoľko listov na rozlúčku. Ešte pred smrťou uviedol, že sa cíti „hlboko zahanbený“ tým, ako štúdia dopadla.

Sasai pracoval v uznávanom štátnom laboratóriu Riken, ktoré v spolupráci s políciou viedlo vyšetrovanie kauzy. Hlavnou obvinenou nakoniec bola Haruko Obakotaová, ktorá sa neskôr aj priznala. Sasai spolu s ďalšími troma kolegami bol zbavený obvinení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #výskum #samovražda #vedec