Slávni umelci môžu byť náchylnejší na depresie

Napriek sláve a majetku môžu byť slávni umelci náchylnejší na depresie než ostatní ľudia. Do ich hlbín ich tlačia rovnaké kvality, ktoré im zaisťujú úspech, tvrdia analytici.

13.08.2014 11:38
psychika, duša, duševná choroba, schizofrénia Foto:
Ilustračná fotografia
debata (5)

V utorok sa spolu s prúdom kondolencií a prejavov uznania americkému komikovi Robinovi Williamsovi, ktorý spáchal samovraždu, vynorilo mnoho otázok okolo duševného stavu oscarového herca, ktorý si svojho času vyslúžil prívlastok „najzábavnejšií žijúci muž“.

„Umelci sú často ľudia, ktorí sú citlivejší, cítia silnejšie emócie,“ vyhlásil Michel Reynaud z psychiatrického oddelenia parížskej nemocnice Paula Brousse. „To z nich môže urobiť skvelých spisovateľov, básnikov a muzikantov, no zároveň im to môže priniesť úzkosť, depresiu, trápenia a poruchy nálady,“ dodal.

Williams depresiami trpel – a patrí tak na dlhý zoznam slávnych hercov s rovnakým problémom, na ktorom je napríklad Jim Carrey, Catherine Zeta-Jonesová a Stephen Fry. Tí všetci s touto chorobou tiež museli bojovať.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na svete trpí depresiou viac ako 350 miliónov ľudí všetkých vekových skupín. „Depresia je iná, než obvyklé výkyvy nálady a krátkodobé emočné reakcie na problémy každodenného života,“ vysvetľuje informačný prehľad WHO.

"Zvlášť pri dlhom trvaní a so stredne silnou alebo silnou intenzitou sa depresia môže stať vážnym zdravotným problémom. Postihnutá osoba kvôli nej môže značne trpieť a dokáže len obmedzene bežne fungovať. V najhoršom prípade môže depresia viesť k samovražde. Každoročne ju z tohto dôvodu odhadom spácha milión ľudí. "A len menej ako polovica všetkých ľudí trpiacich depresiou dostáva zodpovedajúcu liečbu, dodáva WHO.

Jeffrey Borenstein, predseda newyorskej Nadácie pre výskum mozgu a správania, zdôrazňuje, že depresia je fyzický stav, ktorý nerozlišuje medzi obeťami. Nevyberá si podľa majetku, etnickej skupiny alebo náboženstva. „Zvyčajne na depresiu myslíme v súvislosti s nejakou zložitou životnou situáciou, a niekedy to tak skutočne je, ale často sa depresia objavuje bez jasne definovanej príčiny,“ dodal.

„Preto aj ľudia, ktorí vyzerajú, ako by mali všetko, stále môžu mať depresie, rovnako ako ľudia, ktorí vyzerajú, že majú všetko, stále môžu dostať infarkt,“ hovorí Borenstein. Psychické problémy sú tiež tesne spojené s alkoholom a drogami, čo bola bitka, o ktorej Williams často a otvorene hovoril.

„Tretina až polovica závislých má depresie,“ povedal Reynaud. Ľudia objavujúci sa pred zrakmi verejnosti môžu siahnuť po drogách alebo alkohole, aby zhodili zábrany a posilnili tvorivé schopnosti, a postupne sa z toho stane závislosť.

Podľa Vikramem Patel, riaditeľa Strediska pre globálne duševné zdravie, sa zdá, že medzi tvorivým talentom a psychickými zdravotnými problémami existuje puto. „Najpravdepodob­nejšie je, že je to príčinná súvislosť fungujúci oboma smermi. Že teda mozgové závity zodpovedné za kreativitu sa tiež zdajú byť spojené s duševnou chorobou. Byť kreatívny tak človeka vystavuje prostrediu, ktoré môže zvyšovať riziko duševnej choroby.“

Byť celebritou však podľa odborníkov tiež oberá dotyčného človeka o súkromie, môže viesť k izolácii, nedôvere voči okoliu, či rozdvojeniu osobnosti medzi „celebritou“ a „súkromnou osobou“. Experti ale dúfajú, že smrť Robina Williamsa prinúti rad ľudí trpiacich depresiou, aby vyhľadali pomoc. „Za touto tragickou stratou leží univerzálny príbeh o tom, že táto duševná choroba je všadeprítomná. Smrť Williamsa je varovaním, že depresia môže človeka nielen na dlhú dobu ochromiť, ale že tiež môže skrátiť jeho život,“ dodal Patel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #psychické problémy #Robin Williams #duševné choroby