Pri akčných filmoch vraj priberieme viac ako pri talk show

Väčšiu šancu pribrať na váhe pri sledovaní televízie majú diváci akčných filmov ako ľudia preferujúci pokojnejšie relácie. Tvrdí to štúdia amerických vedcov, ktorých experiment sledoval, koľko toho ľudia zjedia počas rozličných televíznych programov. Podľa agentúry AP treba brať štúdiu s rezervou, pretože pokus bol vykonaný jednorázovo a na nie príliš veľkom množstve ľudí.

02.09.2014 17:00
debata

Experimentu sa zúčastnila stovka študentov, ktorým výskumníci z Cornellovej univerzity v Chicagu poskytli štedré množstvo sušienok, sladkostí, mrkvy a hroznového vína. Študenti boli náhodne rozdelení na tri skupiny. Jedna sledovala sci-fi thriller Ostrov so Scarlett Johanssonovou a Ewanom McGregorom, druhá ten istý film bez zvuku a tretia pozerala známu americkú talk show Charlieho Rosa.

Tí, ktorí sledovali film, zhltli v priemere 207 gramov, z ktorých ich telá získala 354 kalórií. Diváci diskusnej relácie zjedli len o niečo viac ako polovicu tejto váhy, a teda o 140 kalórií menej. Medzi obe skupiny sa zaradili tí účastníci experimentu, ktorí sa pozerali na film bez zvuku.

Podľa autora štúdie Anera Tala stimuluje rýchlejšie tempo niektorých televíznych programov bezmyšlienkovitú konzumáciu potravín. Pokiaľ sa teda ľudia častejšie venujú sledovaniu napríklad akčných filmov, môžu podľa záveru Tálovho tímu pri obrazovkách pribrať skôr než tí, ktorí sledujú pokojnejšie programy.

Agentúra AP, ktorá správu o štúdii priniesla, však upozorňuje na to, že vzhľadom na relatívne nízky počet účastníkov experimentu a jeho jednorázovosť nebolo možné zistiť, či by sa skutočne po istej dobe začali diváci akčných filmov zaguľacovať.

Tal okrem toho poslal pre televíznych nadšencov odporúčanie, ku ktorému možno dospieť aj bez experimentov: ak nechcete pri obrazovke pribrať mimovoľným pojedaním, nemajte v dosahu žiadne jedlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #vedci #Televízia #priberanie #televízny program #americkí vedci