Japonskí lekári testujú novú metódu, ako vrátiť ľuďom zrak

Japonskí lekári v sobotu ako prví na svete transplantovali pacientke časť sietnice vytvorenú z jej vlastných kmeňových buniek. Išlo o prvú operáciu s použitím takzvaných indukovaných pluripotentných kmeňových buniek, ktoré sú vytvorené z telesných buniek pacienta. Informovala o tom agentúra AFP a japonské médiá.

17.09.2014 10:10
oko, sietnica, mihalnice, zrenica, operácia, Foto:
Prvá séria klinických testov metódy sa uskutoční na pacientoch, ktorým nepomáhajú existujúce postupy alebo už o zrak takmer prišli. Transplantácia sietnice tak výrazne nezlepší ich problém so zrakom.
debata

Prvou pacientkou, na ktorej sa technika v rámci klinického testovania skúšala, bola seniorka trpiaca degeneratívnym ochorením časti sietnice, vekom podmienenou degeneráciou makuly. Trojhodinová operácia sa uskutočnila v nemocnici v meste Kóbe. Pacientka bude zrejme prepustená po troch až siedmich dňoch.

Prvá séria klinických testov tejto metódy sa uskutoční na pacientoch, ktorým nepomáhajú existujúce postupy alebo už o zrak takmer prišli. Transplantácia sietnice tak výrazne nezlepší ich problém so zrakom. Ďalšia etapa testov sa zameria na pacientov v prvej fáze ochorenia, u ktorých by procedúra mala viesť k navráteniu zraku, vysvetľujú vedci zo strediska Riken, ktoré program zastrešuje.

Okolo roku 2020 by tak procedúra mohla slúžiť aj bežným pacientom, napísal denník The Japan Times.

Takzvané indukované pluripotentné kmeňové bunky, ktoré sú pripravené z vlastných buniek pacienta, sú označované ako budúcnosť medicíny. Pluripotentné bunky pochádzajú z pacientovej kože, riziko odmietnutia tam teda nehrozí. Tieto kožné bunky možno pritom premeniť – „preprogramovať“ – napríklad práve na kúsok očnej sietnice.

Japonský molekulárny biológ Šinja Jamanaka získal spoločne s britským biológom Johnom B. Gurdonom v roku 2012 Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo. Bol ocenený za objav schopnosti návratu špecializovaných buniek späť do štádia pluripotentnej kmeňovej bunky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #Pacient #lekári #zrak #sietnica