Medzi obezitou a rakovinou je nebezpečný vzťah, tvrdia výskumy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už roky varuje, že obezita je jedným z hlavných zdravotných problémov vo svete. Nadbytočné kilogramy súvisia s predčasnými úmrtiami a sú rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne choroby, cukrovku aj nádorové ochorenia.

20.09.2014 07:00
debata

Okrem toho je nadváha často spájaná s ďalšími početnými zdravotnými problémami, ako je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, syndróm spánkového apnoe a dýchavičnosť, astma či komplikácie v tehotenstve. Mnohé výskumy potvrdzujú aj súvislosť so závažnými zmenami nálady a dokonca depresiami. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

„Prípady obezity a metabolického syndrómu (súhrnu rizikových faktorov, ktoré vedú k zhoršeniu zdravotného stavu) rastú v celom svete a stále zrejmejšia je súvislosť medzi obezitou a rakovinou,“ potvrdzuje profesor Antonio Moschetta z Univerzity Alda Mora v Bari a spolupracovník Inštitútu pre nádorové ochorenia Jána Pavla II. v Ríme.

Jedlo a návyky, pokiaľ ide o fyzickú aktivitu, môžu mať vplyv na naše DNA, pretože deň po dni menia metabolizmus organizmu a normálne fungovanie hormónov a génov a ovplyvňujú tiež pravidelnú aktivitu našich buniek, ktoré sa tak nakoniec môžu premeniť na rakovinové. „Podstatné zmeny našich stravovacích návykov a životného štýlu prispeli k terajšej väčšej náchylnosti k vzniku rôznych druhov nádorov, predovšetkým prsníka a hrubého čreva,“ uvádza profesor Moschetta.

„Zdá sa však, že tu je aj zrejmá súvislosť s rakovinou prostaty, vaječníkov, pankreasu, pečene, obličiek a dokonca aj mozgu. Dávame rakovine možnosť rozvíjať sa rýchlejšie, pretože jej ponúkame ‚pohonné hmoty‘, ktoré potrebuje: glukózu na tvorbu energie a inzulín na šírenie,“ hovorí.

Hovorí sa o nebezpečnej súvislosti medzi neopláziami (malígnou novotvorbou tkaniva) a obezitou, ale hlavným vinníkom je metabolický syndróm. „To je spojenie chorôb a rizikových faktorov, charakterizovaný zvýšeným objemom pása (viac ako 88 centimetrov u žien a viac ako 96 centimetrov u mužov), vysokým krvným tlakom, zvýšeným obsahom tuku v krvi, zníženou úrovňou ‚dobrého‘ cholesterolu a zvýšenými hodnotami glykémie nalačno. Ak má človek len tri z týchto charakteristík, trpí metabolickým syndrómom a vzniká nebezpečenstvo rakoviny (okrem cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb), pretože sa vytvára mikroprostredie priaznivé pre rozvoj a šírenie rakovinových buniek,“ zdôrazňuje profesor Moschetta.

Početné štúdie zdravých jedincov a osôb s rakovinou, ako aj laboratórne testy jasne preukázali, že jeden a ten istý typ nádoru sa častejšie rozvíja u osôb s metabolickým syndrómom ako u zdravých. Je isté, že u onkologických pacientov je úmrtnosť na rakovinu vyššia u tých, ktorí majú nadváhu a ktorých objem pásu je väčší, ako by mal byť. Metabolický syndróm v praxi zasahuje vo všetkých fázach nádoru, od jeho vytvárania po rast, od jeho odolnosti voči liečbe až po recidívy.

„Mastné kyseliny, cholesterol, retinoidy a vitamín D prítomné v potravinách môžu zasahovať spolu s DNA a viesť k rastu rakovinových buniek, či naopak k zablokovaniu ich rastu. Nedávno sme predovšetkým priniesli nové dôkazy o negatívnej úlohe cholesterolu, ktorý chorobné bunky používajú ako stavebný materiál pre svoj ​​rast. V praxi to znamená, že je potrebné snažiť sa udržať si normálnu váhu, pravidelne sa hýbať, dodržiavať zdravé stravovacie návyky a obmedziť spotrebu potravín s vysokým obsahom tukov a cukrov,“ odporúča profesor Moschetta.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #obezita #výskum #nádor #metabolizmus