Striedme pitie piva pomáha proti infekciám

Striedme pitie piva by mohlo byť prospešné ako prevencia niektorých infekčných chorôb. Záver jednej zo štúdií prezentovaných na sympóziu Pivo a zdravie v Bruseli bol prekvapujúci aj pre riaditeľa celej akcie, španielskeho profesora Ramóna Estrucha.

06.10.2014 13:00
pivo, pivo v dámskej ruke, žena a pivo Foto:
Ilustračná fotografia
debata (3)

„Zásadný dôraz je kladený na ,umiernené pitie' vždy spoločne so zdravou diétou,“ zdôraznil Estruch, lekár z barcelonskej kliniky a profesor medicíny na tamojšej univerzite. Spomínaná štúdia podľa neho naznačuje, že ľudia, ktorí sa takto stravujú, majú menej záznamov o infekčných chorobách dýchacieho systému.

„Myslím si, že to má imunologické efekty na podporu našej obrany. Je to nová štúdia, zatiaľ len obyčajné otvorené dvere,“ poznamenal Estruch. Umiernené pitie podľa neho znamená dva poháre piva denne u dospelého muža, jeden u ženy, vždy však s jedlom. Nemožno to vraj však úplne zovšeobecňovať, pretože niektorí ľudia môžu byť k chorobám náchylnejší ako iní.

Celá jedna časť debát sympózia sa krútila okolo možných ďalších zvýšení zdraviu prospešných efektov nápoja. Diskutovalo sa aj o štúdiách mapujúcich účinky zložiek obsiahnutých v pive na choroby krvného obehu a podobne. Iná zo štúdií na porovnanie kalorických hodnôt rôznych jedál a nápojov napríklad dokazovala, že pri striedmom pití piva nie je zákonite nutný vznik „pivného pupka“.

Tohtoročný ročník sympózia Pivo a zdravie bol v poradí už siedmy. V Belgicku, krajine známej svojou pivnou kultúrou, sa koná každý druhý alebo tretí rok a má umožniť vedcom prezentáciu najnovších poznatkov o zdravotných prínosoch umierneného pitia piva. Ako pripomenul Estruch, do výskumu kladných účinkov piva veľa investujú najrôznejšie európske pivovary. „Toto je cesta, ako môžete ponúknuť výsledky nielen im, ale celej spoločnosti,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #infekčné choroby #pitie piva