V Indonézii objavili jaskynné maľby staré 40-tisíc rokov

Vedci bádajúci v jaskyniach indonézskeho ostrova Sulawesi objavili nástenné maľby, z ktorých najstaršie podľa nich vznikli pred 40-tisíc rokmi. Objav uverejnený v prestížnom časopise Nature môže zmeniť pohľad na to, kedy a ako sa v ľuďoch vyvíjala schopnosť tvoriť umelecké diela. Podobne staré výtvarné počiny boli doteraz nájdené len v jaskyniach západnej Európy.

10.10.2014 12:00
Demänovská jaskyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Maľby zobrazujú niekoľko zvierat žijúcich na ostrove alebo ľudské postavy. Časť z nich tvoria červenou farbou vytvorené obrysy ľudských rúk.

Tím austrálskych a indonézskych vedcov určil vek malieb pomocou analýzy vápenných vrstiev, ktorými boli maľby prekryté. „Minimálny vek (obrysu ruky) je 39 900 rokov, čo z nej robí najstaršiu šablónu ruky na svete,“ uviedol člen tímu Maxime Aubert z Griffithovej univerzity v austrálskom Brisbane. Maľba endemického prasaťa je zase podľa neho stará najmenej 35 400 rokov, čím sa stala jedným z najstarších figuratívnych spodobnení zvierat na našej planéte.

V rovnakých jaskyniach sa našli aj maľby staré „len“ 27-tisíc rokov, čo znamená, že ľudia tu žili a tvorili v rozmedzí 13 000 rokov.

Výtvory podľa vedcov dokazujú, že už v tejto dobe si ľudia vytvárali uvažovanie podobné tomu dnešnému, keď boli schopní premýšľať o abstraktných konceptoch a tvoriť umenie. Nálezy zo Sulawesi môžu podľa vedcov priniesť novú odpoveď na otázku, kedy sa u ľudí vyvinuli tieto schopnosti, a viesť k novému pohľadu na evolúciu ľudského druhu.

Doteraz najstaršie nálezy boli objavené v jaskyniach Francúzska a Španielska a vedci ich datovali do doby medzi 30– až 40-tisíc rokmi. Napríklad výtvor zo španielskej jaskyne El Castillo sa použitou technikou aj farbou obrysov rúk z Indonézie veľmi podobá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba