Výšky lákali ľudí už pred 12-tisíc rokmi

Na juhu peruánskych Ánd vo výške 4 500 metrov nad morom nežije veľa ľudí. O to prekvapujúcejší je archeologický nález, ktorý v tejto oblasti našiel osídlenia staré 12-tisíc rokov patriace ľuďom z ľadovej doby. Lovci a zberači túto studenú oblasť bez stromov vystavenú vysokej slnečnej radiácii a s nízkym obsahom kyslíka však kolonizovali len dvetisíc rokov po tom, čo sa ľudia dostali do Južnej Ameriky.

24.10.2014 14:00
archelógovia, archeológ, vykopávky, výskum Foto:
Archeologické vykopávky potvrdili, že ľudia mali vysoko v Andách trvalé osídlenia.
debata

„Výskum adaptácie ľudí na extrémne podmienky je dôležitý pre pochopenie našej kulturálnej a genetickej schopnosti prežiť,“ povedal Kurt Rademaker z Univerzity v Maine, hlavný autor výskumu publikovaného v žurnále Science.

Archeologická lokalita Pucuncho sa nachádza vo výške 4 355 metrov nad morom a dosiaľ v nej bádatelia našli viac ako 260 nástrojov vrátane hrotov šípov, ktorých vek určili na 12 800 rokov. V kamennej jaskyni Cuncaicha vo výške 4¤480 metrov zase našli dôkazy a rozsiahlom a trvalom využívaní tohto prírodného prístrešku. V jaskyni s výhľadom na lúky a okolité končiare archeológovia objavili vyhladené stropy aj umelecké predmety z kameňa. Vedci sa domnievajú, že toto útočisko ľuďom slúžilo ako základný tábor.

Nájdene predmety majú pritom lokálny pôvod. Sú vyrobené z obsidiánu a andezitu, z čoho vyplýva, že ľudia lovili okolitú zver nástrojmi, ktoré si sami vyrobili a nedovážali ich z údolia. Oblasť Puncucho nebola až taká nehostinná, ako by sa mohlo zdať. Podľa vedcov to bola skôr akási vysokohorská oáza. Miestni obyvatelia tam lovili a chovali najmä alpaky a lamy, ale na druhej strane obdobia dažďov a hrozba podchladenia ich zrejme nútili občas zostúpiť do údolí.

Zatiaľ nie je jasné, či pobyt vo vysokých nadmorských výškach vyžadoval genetickú adaptáciu. Nájdenie usadlostí o 900 rokov starších ako dosiaľ najstaršie známe však naznačuje, že Andy v tom období mali o niečo prívetivejšie podnebie alebo ľudia z obdobia pleistocénu mali lepšie fyziologické schopnosti.

„Objavy z oblasti Pucuncho naznačujú, že ľuďom z obdobia pleistocénu sa v extrémnej nadmorskej výške darilo dobre. No až genetické a fyziologické porovnanie s modernou andskou populáciou a ďalšie archeologické objavy dokážu určiť, ako sa týmto podmienkam dokázali prispôsobiť,“ dodal Rademaker.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #archeológia #archeologická pamiatka #Južná Amerika