Túlavé psy v Kábule stíha krutý osud

Pritlačený k stene, s kovovým kruhom okolo krku sa za divokého kňučania beznádejne snaží uniknúť túlavý pes odchytený v uliciach Kábulu. Jed, ktorý mu naliali do papule, ho však vzápätí usmrcuje.

29.10.2014 10:10
pes, túlavý, smutný, Kábul, Foto:
Podľa expertov je však usmrcovanie psov zbytočne kruté.
debata (1)

Len vlani obecní zamestnanci v afganskej metropole otrávili asi 18-tisíc psov, aby ochránili obyvateľov pred prípadnými chorobami. Metóda používaná na ich usmrcovania je brutálna, ale účinná.

Tímy mužov odetých do oranžových oblekov a vybavených dlhými tyčami zakončenými káblom, drevenými palicami a veľkými sieťami potulné psy odchytávajú. Keď muži psa chytia, pritlačia ho k zemi, spútajú a pridržia mu papuľu, do ktorej jeden z nich vleje lyžicu strychnínu. Zviera zomiera v agónii za necelú hodinu. Iná metóda spočíva v tom, že sa po uliciach v noci rozmiestni otrávené mäso. Skoro ráno potom obecní zamestnanci zbierajú tela otrávených psov. Zvieratá, často ešte v agónii, potom nahádžu do kamióna, ktorý ich odvezie až na skládku.

„Každý deň, vždy po večernej modlitbe, pracujeme podľa toho programu trávenia psov až do desiatej večer a ráno o tretej prichádzame psy pozbierať,“ vysvetľuje Islamuddín, ktorý je jedným z komunálnych zamestnancov. „Ich telá potom odvážame tam, kde budú pochované,“ dodáva. Radnica zamestnáva tridsať mužov určených práve na túto prácu.

Islamuddín, rovnako ako mnohí obyvatelia štvrte, v ktorej pracuje, nemá žiadne škrupule, čo sa týka usmrcovania psov. Síce nie je známy počet túlavých psov s besnotou, ale hrozí riziko infekcie, ktorá môže u človeka, ktorého pes uhryzol, skončiť smrťou. Riaz Gul hovorí, že má strach zo psov, potulujúcich sa v meste. Myslí si, že jeho dvanásťročný syn zomrel preto, že ho pohrýzol potulný pes. „Pohrýzol ho do ruky a asi po päťdesiatich dňoch syn ochorel a zošalel. Priviedol som ho k lekárovi, ale všetko bolo márne, zomrel,“ hovorí. Tam, kde psy odchytávajú, sa zhromažďujú obyvatelia, aby sledovali, ako ich obecní zamestnanci usmrcujú.

V islame je pes považovaný za nečisté zviera. V Afganistane sa psy používajú na stráženie alebo sa cvičia na zápasy. „Útočia na ľudí, ktorí idú do mešity, a na deti, keď idú do školy. Šíria choroby,“ hovorí šéf hygienickej služby metropoly Násir Ahmad Ghor. „Je ťažké ich kontrolovať, je ich veľa, myslím, že vyše 100-tisíc a ich počet rastie,“ hovorí a dodáva, že obyvatelia sa sťažujú čoraz častejšie. Ghor ubezpečuje, že sa uvažovalo o sterilizácii týchto zvierat a o očkovaní proti besnote, ale momentálne nie je iné riešenie, ako ich tráviť.

Podľa expertov je však usmrcovanie psov zbytočne kruté. „Súhlasíme s tým, že je tu príliš veľa psov,“ priznáva Britka Louise Hastieová, ktorá v Kábule vedie útulok pre zvieratá Nowzad. „Ich zabíjanie však nebráni tomu, aby počas niekoľkých týždňov usmrtené psy nenahradili iné, náchylnejšie na besnotu, pretože pochádzajú z hôr,“ zdôrazňuje. „Jediným riešením je chytiť ich, sterilizovať, očkovať a zase vypustiť. Pracujeme na tom s úradmi,“ hovorí Hastieová. „Ľudia si myslia, že v krajine, ako je Afganistan, je osud psov vedľajší. Ale je to veľký problém a každé očkovanie psov chráni deti, roľníkov a ich rodiny,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #psy #túlavý pes #usmrtenie #Kábul