Google bude pomocou nanočastíc hľadať v ľudskom tele rakovinu

Po kontaktných šošovkách pre diabetikov má Google ambície zmeniť aj svet diagnostiky iných závažných ochorení vrátane rakoviny. Vo svojich výskumných laboratóriách pracuje na vývoji technológie, ktorá by umožnila detegovať rakovinu pomocou nanočastíc v krvnom obehu.

29.10.2014 17:30
rakovina, nanočastice Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri identifikovaní rakoviny v počiatočnom ale aj pokročilom štádiu majú byť využité magnetické nanočastice, ktorých veľkosť bude len jednou tisícinou veľkosti červenej krvinky. Google teraz skúma aké množstvo nanočastíc je potrebné pre správne identifikovanie ochorenia. Približne stovka výskumníkov pod vedením doktora Andrewa Conrada, molekulárneho biológa, ktorý vyvinul jednoduchý test HIV, sa okrem iného zaoberá aj možnosťami, ako častice dopraviť do krvného obehu. Jednou z možných alternatív je ich umiestnenie do pilulky, ktorú by mal pacient prehltnúť. “Snažíme sa zmeniť prístup v medicíne z reaktívneho na preventívny,” doplnil Conrad pre server BBC.

Experimentálny projekt má pomôcť pri diagnostike ochorení
Nanočastice by mali mať schopnosť viazať sa na konkrétne rakovinové bunky, prípadne aj na iné molekuly v krvi. Ich rozmiestnenie, respektíve zoskupenie v určitej časti tela, bude sledovať senzor, ktorý môže byť umiestnený napríklad v náramku. Ak sa budú častice zhlukovať v určitom bode, môže to znamenať zdravotný problém, na ktorý budú môcť lekári zareagovať a zvoliť detailnejšiu a cielenejšiu diagnostiku.

Google v oblasti zdravia experimentuje už dlhšiu dobu
Divízia Google X sa zaoberá experimentami v rôznych vedných disciplínach. Viaceré jej projekty uzreli svetlo sveta, no cieľom nie je predstaviť konečný produkt ale ponúknuť riešenie vo fáze konceptu. Podobne tomu bolo aj v prípade kontaktných šošoviek, ktoré majú pomáhať diabetikom pri analýze hladiny cukru v krvi, sledovaním glukózy v slznom filme. Z laboratórií Googlu sa šošovky presunú do vývojových centier spoločnosti Alcon, dcérske divízie švajčiarskeho farmaceutického kolosu Novartis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #rakovina #nanočastice #diagnostika