Podľa štúdie Georgijskej štátnej univerzity v Atlante majú ľudia s modrými očami väčšiu šancu odolávať alkoholu ako ostatní. Presnejšie povedané, ľudia so svetlými očami všeobecne znášajú alkohol lepšie ako osoby s tmavými očami.
Prečo je tom tak? Iste namietnete, že máte tmavookého priateľa či priateľku, ktorí pijú, bez toho aby im potom bolo zle. Vedci však sledovali 12-tisíc mužov a žien a výsledky hovoria celkom jednoznačne: jednotlivci so svetlými očami mohli vypiť viac alkoholu než tí, ktorí majú tmavé oči.
Tento jav vyvoláva jediný činiteľ: melanín. Táto molekula ovplyvňuje pigmentáciu našej pokožky, dúhovky a vlasov, ale je obsiahnutá aj v iných častiach nášho tela, napríklad v mozgu máme neuromelanín. Inak je melanín látka, ktorá sa nachádza všade okolo nás.
V skutočnosti má melanín v ľudskom tele zrejme oveľa väčšie slovo, ako sa pôvodne myslelo. Okrem pigmentácie je tiež vektorom informácií. Melanín zohráva významnú úlohu v nervovom systéme, uľahčuje odovzdávanie nervových podnetov. Práve z tohto dôvodu zrejme osoby s tmavými očami znášajú horšie alkohol – vďaka melanínu sa rýchlejšie opijú. Melanín im totiž prenáša alkohol rýchlejšie k mozgu.
Múdri po pive
Americkí vedci sa tiež zaoberali otázkou, či sa po pive hlúpne. Zistili, že organická zlúčenina prítomná v chmeli, a teda v pive, naopak umožňuje zlepšovanie poznávacích schopností. Aspoň u myší…
Vedci z Oregonskej štátnej univerzity dokázali zlepšiť poznávacie schopnosti myší tak, že im dodávali biologicky aktívnu látku xanthohumol, prenylflavonoid, ktorý sa vyskytuje takmer výlučne v chmeli. Tejto látke sa pripisujú antioxidačné a protirakovinové účinky. A zrejme má aj vplyv na poznávacie schopnosti.
Vedci sa domnievajú, že týmto objavom sa teraz otvára nová etapa v chápaní a nakoniec aj v liečbe zhoršujúcich sa poznávacích schopností, najmä pamäti, ktoré sa prejavujú s pribúdajúcim vekom u väčšiny cicavcov, vrátane ľudí.
Vysoké dávky xanthohumolu, ktoré podávali mladými myšiam, značne zvýšili ich schopnosť prispôsobiť sa zmenám v prostredí. Takisto sa im zlepšila pamäť. Takéto účinky však nezaznamenali u starších myší.
Teoreticky by teda pivo malo priaznivo pôsobiť na pamäť. Problém však tkvie v tom, že na dosiahnutie nejakého efektu, by ste museli vypiť najmenej 3 500 litrov piva. Je zrejme zbytočné upresňovať, že pri takejto spotrebe by nebolo zlepšenie poznávacích schopností tým najzreteľnejším účinkom…