Pacientovi s umelým srdcom sa darí dobre

Pacientovi, ktorý sa stal druhým človekom s úspešne transplantovaným umelým srdcom na svete, sa darí dobre a prekročil už o tri dni dobu prežitia prvého pacienta, ktorý zomrel začiatkom roka 74 dní po operácii. Uviedli to francúzske médiá s odvolaním sa na nemocnicu v Nantes, kde bol druhý pacient v auguste operovaný.

07.11.2014 12:00
srdce, EKG, vyšetrenie, rytmus srdca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Meno viac ako sedemdesiatročného pacienta nebolo na prianie rodiny zverejnené. „Darí sa mu dobre. Je to veľmi dobré znamenie. Prvým kritériom tohto testu je prežitie. Počíta sa s etapami: mesačné prežitie, dvojmesačné prežitie, trojmesačné a dlhšie. Až po štyroch plánovaných transplantáciách budeme môcť skutočne bilancovať,“ povedal chirurg Daniel Duveau.

Ako prvý získal unikátne umelé srdce vlani 18. decembra v Paríži 76-ročný muž, ktorý nemal iné riešenie pre svoje vážne choré srdce. Umelé srdce, ktoré vyvinul francúzsky chirurg Alain Carpentier, je určené chorým, ktorým nemožno transplantovať ľudské srdce a u ktorých sa predvída skoré úmrtie v dôsledku ich srdcových ťažkostí.

Francúzsky výrobca umelého srdca Carmo potvrdil predchádzajúci zámer rozšíriť skúšobný program o ďalších 20 transplantácií, ak sa aj zvyšné dve plánované operácie vydaria ako tie dve prvé. Niektoré tieto operácie by sa už pritom mohli uskutočniť v zahraničí, napríklad v Poľsku. Raz by umelé srdce mohlo podľa francúzskych výskumníkov zachraňovať životy státisícov ľudí v Európe aj inde vo svete.

Prvé umelé srdce má hmotnosť 900 gramov, je teda asi trikrát ťažšie ako priemerné srdce zdravého človeka. Je závislé od externej batérie s riadiacou jednotkou, ktoré musí mať pacient stále pri sebe. Prototyp zhotovený po 10-ročnom výskume skupinou vedcov z rôznych krajín plní v plnej miere funkcie skutočného srdca, vďaka senzorom reguluje srdcový tep a prílev krvi. Ide vlastne o krvné čerpadlo. Funkčnosť umelého orgánu jeho výrobcovia vlani odhadli na obdobie piatich rokov a predajnú cenu na 160-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #srdce #medicína #kardiovaskulárny systém