Obézni ľudia môžu stratiť až osem rokov života

Obézni ľudia si skracujú život v priemere o osem rokov a upisujú sa horšiemu zdraviu v neskorších rokoch života, varovali opäť vedci. Tentoraz sa rozhodli ľudí aj šokovať, dúfajúc, že ich to prinúti zamyslieť sa nad svojím životným štýlom.

09.12.2014 11:00
obezita, tučný, rodina, televízor, televízia,... Foto:
Obezitou trpí okolo 130 miliónov Európanov a toto číslo ďalej rastie.
debata (1)

Podľa ich kalkulácií obézni ľudia žijú o osem rokov kratšie a rôznymi vážnymi zdravotnými problémami trpia už 19 rokov pred smrťou. Patria medzi ne najmä srdcovocievne ochorenia a diabetes 2. typu. Z toho vyplýva, že 20-ročný obézny muž začne byť vážne chorý už ako 50-ročný a zomrie zhruba ako 71-ročný.

„Rovnica je jasná,“ hovorí profesor medicíny Paul Grover z McGill University v Kanade. „Čím človek viac váži a čím je mladší, tým horší dosah to má na jeho zdravie. Naše prepočty by mali byť užitočné pre obéznych ľudí aj lekárov, aby im pomohli lepšie pochopiť rozsah problému nadváhy a urobiť zmeny v životospráve a zvýšiť fyzickú aktivitu,“ uviedol Grover.

Nadváha a obezita je aj prehlbujúcim sa problémom Slovenska. Obezitou podľa európskeho štatistického úradu u nás trpí 15,7 percenta žien a 14,5 percenta mužov. Celkovo je v Európe obéznych asi 130 miliónov ľudí. Do roku 2050 by mohla byť obézna až polovica Európanov, čo prinesie obrovský finančný tlak na zdravotnú starostlivosť. Obezita totiž súvisí s chorobami srdca, cukrovkou či rakovinou.

Vedci pri svojich kalkuláciách vychádzali z počítačového modelu, ktorý vypočítal mieru rizika vzniku rôznych vážnych ochorení na základe telesnej hmotnosti. Z toho im vyplynulo, že ľudia s nadváhou žijú v priemere o tri roky kratšie. Obézni ľudia sa pripravia o 1 až 6 rokov života a ťažko obézni o osem a viac. Vedci však upozornili, že obezita okrem skracovania života aj výrazne znižuje kvalitu života. Dôvodom je už spomínaný zvýšený výskyt rôznych ochorení. „Pre ľudí je dôležité vedieť si predstaviť, čo nadváha so sebou prináša a aký má vplyv na zdravie. Je dôležité, aby si to uvedomili najmä mladší ľudia vo veku 20 až 30 rokov,“ uviedol Grover v štúdii, ktorá bola publikovaná v odbornom žurnále The Lancet Diabetes & Endocrinology.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #obezita #ochorenia ciev #srdcovo-cievne ochorenia