Úmrtia na maláriu klesli o polovicu

Od roku 2000 prudko klesol počet úmrtí na maláriu, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá to považuje za obrovský úspech. Takisto ubúda počet nakazených. Medzi rokmi 2000 až 2013 sa celosvetovo znížil počet úmrtí o 47 percent a v Afrike dokonca o 54 percent.

10.12.2014 12:00
sieť, malária, Afrika Foto:
Siete proti moskytom sú dôležitým nástrojom na znižovanie počtu nakazených maláriou.
debata (1)

Afrika je zároveň kontinentom, na ktorom je zaznamenaných 90 percent všetkých úmrtí na maláriu. „Boj s maláriou môžeme vyhrať,“ vyhlásila generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. „Máme na to správne prostriedky aj možnosti obrany. Stále však ostáva dať ich k dispozícii väčšiemu počtu ľudí.“

Veľkým prínosom v boji proti malárii bola distribúcia sietí proti moskytom. Kým ešte v roku 2004 ich mali k dispozícii len tri percentá ľudí priamo ohrozených maláriou, teraz ich už má polovica ľudí. Zlepšila sa aj možnosť diagnostiky a prístupu k liekom proti parazitickej infekcii, ktorá sa do tela dostane po bodnutí moskytom.

Hlavným prenášačom infekcie na človeka je komár rodu Anopheles, presnejšie Anopheles maculipennis. Priebeh ochorenia môže byť veľmi rýchly, keď dochádza k životunebezpečným stavom, ako je zlyhávanie obličiek a kóma. Veľmi rizikový je priebeh ochorenia u detí. Prvými príznakmi sú najmä horúčka, triaška, bolesť kĺbov a vracanie.

Niektoré krajiny sa v boji s maláriou dostali ďalej ako iné a niektoré sú na najlepšej ceste úmrtia na maláriu úplne zastaviť. V Arménsku, Argentíne, Egypte, Gruzínsku, Iraku, Kirgizsku, Maroku, Ománe, Paraguaji, Turkménsku a Uzbekistane nezaznamenali ani jedno úmrtie na maláriu. Na dobrej ceste k dosiahnutiu tohto cieľa je aj Srí Lanka a Azerbajdžan. Pri cestovaní do týchto krajín je však stále vhodné proti malárii sa zaočkovať.

Najviac úmrtí je tradične zaznamenaných v Afrike, a to najmä v subsaharskej oblasti. WHO však tvrdí, že aj tam sú za uplynulú dekádu badateľné povzbudzujúce výsledky. Na dosiahnutie stanovených cieľov by však WHO potrebovala viac ako súčasných 2,7 miliardy dolárov ročne. Eliminácia malárie by si podľa organizácie vyžiadala asi 5,1 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #prevencia #Afrika #Svetová zdravotnícka organizácia