Americkí vedci pokorili rekord v dĺžke pobytu pod vodou

Viac ako sedemdesiattri dní vydržali v oceľovej bunke ponorenej sedem metrov pod vodou dvaja americkí biológovia. O štyri dni tak pokorili doterajší svetový rekord v dĺžke pobytu pod vodnou hladinou. A dosiahli vraj aj ďalší cieľ - prilákali pozornosť detí a mladých ľudí k vede.

18.12.2014 12:00
Bruce Cantrell, Jessica Fainová Foto:
Bruce Cantrell a Jessica Fainová prežili viac ako dva mesiace v kontajneri pod morskou hladinou.
debata

Bruce Cantrell a Jessica Fainová prežili viac ako dva mesiace v kontajneri s výmerou 28 štvorcových metrov pod morskou hladinou pri ostrove Key Largo v štáte Florida. „Akvanauti“, ako ich prezývali americké médiá, sa nechali ponoriť 3. októbra a na povrch sa vrátili po 73 dňoch, dvoch hodinách a tridsiatich štyroch minútach. Na pokuse sa podieľalo viac ako 40 ľudí a celá akcia bola pripravovaná takmer 14 mesiacov.

Okrem prekonania doterajšieho rekordu chceli 63-ročný Cantrell a 25-ročná Fainová pomocou projektu nadchnúť americké deti pre vedu. Raz do týždňa tak spod morskej hladiny prednášali na najrôznejšie témy z oblasti biológie a so žiakmi komunikovali aj cez videochat. Povedali im, okrem iného, že zatiaľ považujú za vylúčené, že by ľudia mohli v dohľadnom čase žiť v podobných príbytkoch trvale. Život pod vodou vraj znepríjemňuje podvodný tlak a ľuďom by údajne chýbal aj slnečný svit.

Bunka z ocele, ktorú si teraz záujemcovia môžu za 675 dolárov za noc (538 eur) prenajať ako štýlové ubytovanie, kedysi slúžila ako laboratórium. Kyslíkom, elektrinou a pitnou vodou aj jedlom je zásobovaná z pevniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #rekord #vedci #veda a výskum #americkí vedci