Tutanchamónovej maske pri neopatrnom čistení odpadla brada

Modro-zlatá brada asi najznámejšej pohrebnej masky starovekého Egypta, ktorá patrí faraónovi Tutanchamónovi, musela byť znovu prilepená po tom, čo pri neopatrnom čistení z cennej pamiatky odpadla. Konzervátori Egyptského múzea v Káhire však vraj použili na opravu nevhodnú epoxidovú živicu.

23.01.2015 09:10
Tutanchamón, výstava, maska, pohrebná maska, brada Foto: ,
Replika Tutanchamónovej masky na výstave Bratislave. Na origináli vraj brada po nevydarenej oprave teraz trochu odstáva.
debata (4)

Zástupcovia káhirského múzea agentúre Reuters nehodu, ktorá sa stala už vlani, potvrdili. Jeden z nich však odmietol, že išlo o nedbanlivosť. Fúzy z pohrebnej masky vraj odstránili zámerne, pretože sa uvoľňovali. No všetci traja oslovení konzervátori sa vraj zhodli na tom, že vedenie prikázalo pamiatku opraviť čo najrýchlejšie a že kvôli tomu bolo použité nevhodné spojivo.

„Epoxidová živica vykazuje vysokú spojivovú schopnosť a používa sa na kov alebo na drevo, ale nemyslím si, že bola vhodná pre taký vzácny predmet, akým je Tutanchamónova zlatá maska,“ uviedol jeden z reštaurátorov. Na maske je vraj teraz poznateľná medzera medzi tvárou a bradou, ktorá je vyplnená „jasne žltou hmotou“. Ďalší z pracovníkov múzea uviedol, že kolega, ktorý zásah vykonával, sa pokúsil viditeľné zvyšky zaschnutej živice odstrániť špachtľou a masku pritom poškrabal.

Múzeum vraj už začalo vyšetrovanie celého incidentu.

Egyptský cestovný ruch kedysi tvoril chrbticu miestnej ekonomiky a múzeum staroveku v Káhire bolo jedným z najnavštevo­vanejších miest v krajine. V dôsledku nepokojnej politickej situácie po revolúcii v roku 2011 však počet zahraničných turistov v krajine výrazne poklesol. Modernizácia múzeí a otváranie nových archeologických nálezísk sú súčasťou stratégie egyptskej vlády na oživenie turizmu.

Otvorenie takmer neporušenej hrobky faraóna Tutanchamóna britským archeológom Howardom Carterom vyvolalo v roku 1922 vlnu záujmu o dejiny starého Egypta. Tutanchamón vládol zrejme v rokoch 1332 až 1323 pred naším letopočtom. Zomrel vo veku 17 alebo 18 rokov. Bol synom Achnatona, ktorý zaviedol kult jediného boha Atona – Slnka, ale za Tutanchamóna sa Egypt vrátil znova ku kultu hlavného boha Amona.

Egyptské múzeum bolo na námestí Tahrír v centre Káhiry otvorené v roku 1902 a skrýva sa v ňom 107 sál so 160-tisíc artefaktmi starými až päťtisíc rokov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #brada #maska #Tutanchamón #reštaurátor