Posttraumatická porucha nie je nič nové

Posttraumatická stresová porucha (PTSP), ktorá vzniká ako reakcia na vypätú či život ohrozujúcu udalosť, môže byť na základe písomných prameňov doložená najmenej do roku 1300 pred naším letopočtom. Tvrdia to podľa BBC vedci z anglickej Anglia Ruskinovej univerzity s tým, že tento syndróm je pravdepodobne rovnako starý ako samotná ľudská civilizácia.

26.01.2015 13:30
Normandia, Deň D, Francúzsko, 2. svetová vojna,... Foto: ,
Porucha býva často diagnostikovaná aj u tých vojakov, ktorí neutrpeli nijaké väčšie zranenia.
debata (1)

Vedci uvádzajú, že analýza prekladov textov zo starovekej Mezopotámie odhalila stavy vtedajších vojakov, ktoré by súčasná doba diagnostikovala ako posttraumatickú stresovú poruchu. V textoch sa okrem iného uvádza, že bojovníkov „navštevovali duchovia, ktorým čelili v bitke“.

Nové informácie o PTSP v historických prameňoch tak posúvajú doterajšie hranice toho, ako hlboko do minulosti je možné syndróm vypátrať. Doteraz sa podľa profesora Jamieho Hughesa za prvú zmienku o posttraumatickej stresovej poruche považoval dokument antického historika Herodota. Ten opísal slepotu, ktorá v súvislosti s bitkou pri Maratóne postihla bojovníka Epizela. Herodotos uvádza, že Epizelos počas konfliktu medzi Aténčanmi a Peržanmi roku 490 pred naším letopočtom „náhle prišiel o zrak bez toho, aby sa ho čokoľvek dotkol“ a „po zvyšok života už zostal slepým“.

Hughes vo svojej práci pomenovanej Nič nové pod slnkom hovorí, že stavy zodpovedajúce PTSP sú zdokumentované v textoch z asýrskeho obdobia medzi rokmi 1 300 až 609 pred naším letopočtom. V tej dobe muži trávili jeden rok na strategických stavbách ríše, potom rok v armáde a tretí rok vo svojich rodinách. Následne sa cyklus opakoval.

„Opisujú, že počuli a videli duchov, ktorí sa im prihovárali a ktorí mali byť duchmi ľudí, ktorých zabili v bitke. To sú presne rovnaké stavy niektorých dnešných vojakov, ktorí sa zúčastnili na bojoch,“ uviedol Hughes.

Posttraumatickou stresovou poruchou sa v minulosti zaoberal okrem iného aj známy neurológ a psychológ Sigmund Freud, ktorý pátral po zdroji fyzických a psychických problémov vojakov prvej svetovej vojny, ktorí neutrpeli žiadne väčšie zranenia. Ako diagnóza bola PTSP klasifikovaná americkými psychiatrami po výskumoch psychických stavov vyslúžilcov z vojen v Kórei a vo Vietname.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #psychické problémy #trauma #porucha