Vypnutie génu by mohlo predĺžiť život o 12 rokov

Zablokovanie jediného génu predĺžilo myšiam život o 15 percent bez vyvolania nežiaducich vedľajších účinkov. Spomínaný gén s názvom Myc je dôležitý pri delení buniek, ich raste a smrti, a keď je príliš aktívny, môže spôsobiť rakovinu.

27.01.2015 11:00
debata (3)

Vedci teraz zistili, že obmedzenie jeho činnosti myšiam výrazne predĺžilo život. A nielen, že žili dlhšie, ale sa u nich ani nevyvinuli ochorenia spojené s vekom, ako je osteoporóza alebo demencia. K tomu mali silnejší imunitný systém. Jediný pozorovateľný rozdiel bol, že tieto myši boli trochu menšie.

Výskumníci z Brownovej univerzity si myslia, že rovnaký mechanizmus by mohol zlepšiť zdravotný stav a predlžiť život aj ľuďom. Vďaka 15 percentám navyše by ľudia žili priemerne až o 12 rokov dlhšie.

„Tieto zvieratá skutočne starnú pomalšie,“ povedal John Sedivy, hlavný autor výskumu publikovaného v žurnále Cell. „Myši boli úplne normálne, akurát, že žili dlhšie. Tieto výsledky nás zaujali najmä preto, že myši netrpeli žiadnymi nežiaducimi vedľajšími príznakmi, ako je to napríklad pri predlžovaní života pomocou reštrikčných diét,“ dodal vedec.

Podľa Sediveho je možné, že obmedzenie činnosti génu Myc by sa dalo využiť aj u ľudí. Farmaceutické firmy totiž už teraz vyvíjajú lieky, ktoré by to dokázali a ktoré by sa využili pri liečbe rakoviny. Rovnaký liek by pritom mohol fungovať aj proti osteoporóze, na posilnenie imunitného systému a na predĺženie života.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #bunky #gén