Vedci asi majú liek na arašidovú alergiu

Orechový proteín podávaný so silným probiotikom počas dostatočne dlhého obdobia by mohol byť liekom na alergiu na arašidy. Takýmto spôsobom sa totiž podarilo vyliečiť až 80 percent detí, ktoré sa zúčastnili na testovaní novej terapie.

29.01.2015 09:10
arašidy, maslo, podzemnica olejná, alerdia,... Foto:
Alergiou na arašidy trpia približne dve deti zo 100.
debata

Arašidy sú najviac alergénne zo všetkých potravín a často zapríčiňujú alergiu u dospelých aj u detí. Pritom táto alergia je odlišná od iných potravinových alergií.

U väčšiny postihnutých je totiž celoživotná a iba pätina pacientov vyrastie z precitlivenosti. Napríklad z alergie na mlieko alebo vajíčka „vyrastie“ až 70 percent pacientov. Alergiou na arašidy trpí približne každé 50. dieťa. Po požití arašidov má pacient problémy s dýchaním, pociťuje svrbenie a v ťažkých prípadoch spôsobuje zápalové reakcie.

Vedci z Murdochovho detského výskumného ústavu v Melbourne dávali 30 alergickým deťom denne počas 18 mesiacov dávku orechovej bielkoviny a probiotikum Lactobacillus rhamnosus. Jeho denná dávka by sa vyrovnala konzumácii 20 kilogramov jogurtu. Na konci skúšobného programu mohli štyri pätiny detí jesť arašidy bez toho, aby sa u nich prejavila alergická reakcia.

„Väčšina detí a rodín uviedla, že to zmenilo ich život. Sú šťastní a uvoľnenejší. Naše zistenia predstavujú prvý krok k vyvinutiu lieku na arašidovú alergiu a možno aj iné potravinové alergie,“ uviedla Mimi Tangová, ktorá výskum viedla. „Sústredili sme sa na arašidy, pretože alergia na ne zvyčajne celoživotná a je najčastejšou príčinou úmrtí na potravinový anafylaktický šok.“

Austrálski vedci chcú vo výskume pokračovať. Dôležité bude zistiť, či sa deťom alergia nevráti. Zároveň Tangová dôrazne varuje pred skúšaním tejto metódy doma: „Počas nášho klinického testu niektoré deti mali alergické reakcie a niekedy aj veľmi vážne.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #orechy #alergie