Žraloky oberajú austrálsku plážovú kultúru o zábavu

Strach a obavy z rizika predstavovaného žralokmi zabíjajú uvoľnený životný štýl na plážach štátu Západná Austrália. A vychovávajú generáciu detí, ktoré možno budú príliš ustrašené, než aby si išli zaplávať v mori.

16.02.2015 12:00
žraloky, potápač, more, foťák, fotenie, dno,... Foto:
Žraloky sú, samozrejme, mäsožravce, no nie úhlavný nepriateľ prímorských rekreantov.
debata

Môžu za to udalosti, ako je tá, ktorá sa stala len niekoľko dní pred koncom minulého roka. Žralok tam zabil miestneho teenagera Jaya Muscata, ktorý pri južnom pobreží štátu lovil ryby harpúnou. Úrady pláž uzavreli a nariadili žraloka nájsť a zabiť.

Pred dvoma týždňami, teda v čase, keď obyvatelia Západnej Austrálie zvyčajne vo veľkom počte obliehajú pláže, bola jedna z častí pobrežia pri Perthe uzavretá, pretože tam bola zistená prítomnosť elektronicky sledovaného veľkého bieleho žraloka. Ten sa údajne za denného svetla pravidelne vracal na pláž Warnbro, čo prinútilo úrady zatvoriť tento obľúbený priestor pre plávanie a opaľovanie. Na mieste boli nastražené návnady, ktoré mali žraloka prilákať, aby mohol byť zastrelený.

Tieto dva prípady nasledovali po sérii smrteľných útokov, ktoré majú v posledných rokoch v Západnej Austrálii na svedomí práve žraloky, a po kontroverznom rozhodnutí vlády tohto štátu zo začiatku roka 2014 začať žralokov vybíjať. Tento krok nakoniec vláda odvolala, keď ju jej vlastný úrad pre životné prostredie upozornil, že nejde o vedecky ospravedlniteľný krok.

Kritici však uvádzajú, že vládny a mediálny rozruch okolo takzvaných žralokov zabijakov nie je len ekologicky nebezpečný. Podľa nich sa tiež zarýva hlboko do psychiky obyvateľov štátu, poškodzuje ich uvoľnený pobrežný životný štýl a vyvoláva strach a úzkosť. Niektorí psychológovia dokonca naznačujú, že atmosféra, v ktorej sú žraloky opísané ako hrozní zabijaci, ktorých treba strieľať, môže vychovať generáciu detí, ktoré budú vyrastať v strachu z pláže. A nie sú to len deti, kto má strach, upozorňuje Shayne Hanks, ktorý v Perthe riadi Národnú vysokú školu pre športových psychológov. „Sú tu aj dospelí, ktorí hovoria, že by nevliezli do mora alebo neplávali veľmi ďaleko, pretože majú pocit, že sa zvýšilo riziko, ktoré je s takou rekreáciou spojené,“ uviedol Hanks pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #pláž #Austrália #žralok