Teleskopické šošovky pomôžu najmä starším

Jedno žmurknutie pravým okom a všetko sa priblíži takmer trojnásobne. Žmurknutie ľavým okom a priblíženie, "zoom", sa vypne. Prototyp teleskopických šošoviek, ktoré fungujú ako slabší ďalekohľad, predstavili švajčiarski vedci.

19.02.2015 10:00
debata

Mohlo by sa zdať, že takýto vynález je určený kyborgom, ale v skutočnosti má pomôcť starším ľuďom s vekom podmienenou degeneráciou makuly (VPDM). Týmto ochorením očí trpí okolo 285 miliónov ľudí, na Slovensku asi 250-tisíc. Postihuje najmä ľudí starších ako 50 rokov a môže sa skončiť úplnou stratou zraku.

„Myslíme si, že tieto šošovky dokážu pomôcť ľuďom so slabým zrakom a s VPDM,“ povedal Eric Tremblay z Federálnej polytechnickej školy v Lausanne. „Je veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a komplikáciami s každodenným nosením nepraktických prístrojov. Preto kontaktné šošovky považujeme za atraktívne riešenie,“ dodal výskumník, ktorý šošovky a okuliare predstavil na konferencii Americkej asociácie pre pokrok vedy v San José.

Elektrické inteligentné okuliare snímajú oko a slúžia na zapnutie a vypnutie zoomu. Sú vytvorené tak, aby ignorovali klasické mrkanie a reagovali len na dlhšie žmurknutie okom. Teleskop sa nachádza v samotnej šošovke.

Prvé teleskopické šošovky vznikli už v roku 2013, no boli nepohodlné na nosenie, lebo nedovoľovali oku „dýchať“. To sa podarilo vyriešiť performáciou materiálu, ktorý oko prekrýva. Zlepšenie dostal aj teleskop, ktorý je tvorený tromi drobnými hliníkovými zrkadlami. Tie sú osadené do plastu a tenkého polarizačného filmu a spojené dokopy biologicky bezpečným lepidlom.

Samotné šošovky sú vďaka tomu len 1,55 milimetra hrubé, no prekrývajú celé bielko. Sú teda väčšie ako klasické šošovky. Podľa vedcov je však ich nosenie pohodlné a šošovky sú bezpečné.

Ľudia s VPDM strácajú kvalitu zraku postupne. Ochorenie sa prejavuje napríklad rozmazanou škvrnou v mieste, kam sa človek práve pozerá, zvlneným videním, zaoblenými priamkami a poprehýbanými písmenami. Človek potom veľmi ťažko číta, nemôže riadiť automobil, sledovať televíziu alebo rozoznávať ľudské tváre.

Ako pri väčšine ochorení aj tu platí, že najlepší liek je skorá diagnostika. Pre ľudí s rozvinutým ochorením by však teleskopické kontaktné šošovky s 2,8-násobným priblížením mohli byť vítaným prínosom pre skvalitnenie každodenného života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kontaktné šošovky #zrakové postihnutie #VPDM