Vedci dokazujú blahodarné účinky sexu

Upokojuje, pôsobí proti depresii a proti bolestiam a zrejme aj priaznivo ovplyvňuje pamäť. Je ako droga, pretože pôsobí na rovnaké oblasti mozgu ako kokaín, kofeín, nikotín a čokoláda. A na mužov má uspávací vplyv. Také sú účinky sexu na ľudský mozog, zistili vedci.

23.02.2015 11:00
nohy, chodidlá, posteľ Foto:
Sex má viacero prospešných účinkov, no vedci sú zatiaľ len na začiatku bádania.
debata (7)

„Ak pochopíme, ako sexuálna aktivita pôsobí na neurologickej úrovni, môže nám to pomôcť osvetliť aj iné zdravotné problémy. Nie je však práve jednoduché nájsť dostatok kvalitných vedeckých štúdií, pretože výskum na tomto poli je ešte vo fáze vývoja. Vedci len začínajú poodhaľovať závoj nad týmto tajomstvom,“ vysvetľuje profesor psychológie na Rutgersovej univerzite v americkom New Jersey Barry R. Komisaruk.

Takže zatiaľ vieme, že sex pôsobí ako droga. Vedci potvrdzujú, že sa človek vďaka nemu cíti dobre. Preto po ňom túžime a venujeme toľko času hľadaniu partnera. Pocit radosti, ktorý vyvoláva, je vo veľkej časti spojený s uvoľňovaním neurotransmitera dopamínu, ktorý v mozgu aktivuje centrá odmeny a podobá sa pôsobeniu niektorých substancií alebo drog.

„Užívanie kokaínu a vykonávanie sexu nevyvoláva presne ten istý pocit, ale oboje sa týka tých istých oblastí mozgu,“ spresňuje docent psychológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles Timothy Fong. A profesor Komisaruk pripomína, že aj kofeín, nikotín a čokoláda aktivujú centrum odmeny v mozgu.

Sex pôsobí aj ako antidepresívum. Štúdia Newyorskej štátnej univerzity z roku 2002 ukázala, že tí, ktorí vykonávajú sex bez prezervatívu, trpia menej depresívnymi príznakmi ako tí, ktorí ho používajú. Vedci vyslovili domnienku, že niektoré látky obsiahnuté v semene, napríklad estrogény a prostaglandíny, majú antidepresívne účinky. Vedci však odporúčajú sex bez ochrany len medzi stálymi partnermi. „Sú aj iné prostriedky, ako si zlepšiť náladu, ale neexistuje žiadny iný, ktorý by zabránil prenosu pohlavných chorôb,“ varujú.

Sex však môže vyvolať aj opačný účinok. Existuje totiž akýsi druh „depresie po sexe“, ktorý pociťovala asi tretina účastníkov štúdie. Tento jav je však potrebné ešte osvetliť.

Sex uľavuje od bolesti. Podľa jednej nemeckej štúdie vypovedalo 60 percent jej účastníkov trpiacich migrénou, že im sex čiastočne či úplne uľavil od bolesti. Iné výskumy ukázali, že u žien stimulácia oblasti bodu G zvyšuje prah bolesti. „Tento jav môže byť spojený s hormónom oxytocínom, nazývaným hormón lásky,“ uvádza Beverly Whipplová z Rutgersovej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #depresia #vedci #výskum #liečivé účinky