Pizza a čokoláda robia z ľudí otrokov

Niektoré pokrmy vysielajú do mozgu taký impulz, že navodzujú pocity potešenia a my si ich žiadame znovu a znovu. Čokoládové výrobky a niektoré ďalšie spracované potraviny skrátka pôsobia ako drogy. Niektoré jedlá, ktoré majú v obľube maškrtníci, napríklad pizza, vyprážané zemiakové lupienky alebo čokoláda, navodzujú v mozgu rovnaké mechanizmy odmeny, na akých pôsobia drogy.

11.03.2015 09:30
debata (9)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dievča, čokoláda, dieťa Ilustračné foto.

Taký je aspoň záver obsiahlej štúdie Michiganskej štátnej univerzity, v ktorej jej autori obviňujú niektoré pochutiny, že „z nás robia otrokov“, lebo im často ťažko odolávame, keď sa ocitnú pred nami alebo keď nám ich niekto ponúkne.

Už predchádzajúce výskumy na zvieratách ukázali, ako sú niektoré chuťovo výrazné potraviny či pokrmy obsahujúce sacharidy a umelé rafinované tuky, bielu múku a cukor schopné vyvolať správanie podobajúce sa závislosti. Teraz americkí experti preukázali, ako niektoré pokrmy vyvolávajú v ľudskom mozgu pocity potešenia a stimulujú ho, aby sa ich znova dožadoval.

Chutné maškrty teda v mozgu vyvolávajú také reakcie, ktoré sa podobajú reakciám na cigaretu, alkohol a drogu. Keď ich totiž začnete jesť, len ťažko viete, kedy prestať. Nič také sa však nedeje, keď sa na stôl prinesú „light“ pokrmy. Efekt závislosti nevzniká pri potravinách, ako je ryža alebo losos.

Štúdia, o ktorej prvých výsledkoch autori informovali už pred rokom, ukazuje nové priestory pre odtučňovacie diéty ušité na mieru. „Môžeme pozmeniť spôsob, akým pristupujeme k liečbe obezity,“ hovorí farmakologička a spoluautorka štúdie Nicole Avenová z Icahn School of Medicine of Mount Sinai v New Yorku. „Môžeme predpisovať diéty s vynechaním niektorých potravín, podobne ako keď sa lieči závislosť od drog či alkoholu,“ citoval ju taliansky denník Corriere della Sera.

Možno ľahko preukázať, že spracované potraviny a tuky a cukry, ako sú čokoláda, pizza, zemiačiky alebo zákusky, sú zdraviu škodlivé, pretože sa ich často konzumuje viac, ako je zdravé. Množstvo týchto pochúťok však nie je ľahké obmedziť. Avenová požiadala 504 účastníkov štúdie, aby označili pokrmy, po ktorých im býva ťažko. Používali pritom dotazník, v ktorom mali uviesť, koľkokrát opakujú vety typu: „Jem tak dlho, až sa cítim fyzicky zle“ či „Býva mi ťažko z jedla“.

Skorší výskum Scripps Research Institute na Floride už preukázal vzťah medzi výživou a závislosťou. Na pokuse s laboratórnymi myšami vedci dokázali, že organizmus prijíma potraviny označované ako junk food (jedlo považované za nezdravé pre jeho veľmi nízku nutričnú hodnotu a bohaté na tuky a cukry) ako nefalšovanú drogu. Rozdiel medzi jedlom a drogou je daný tým, že pri jedle dospejeme k pocitu sýtosti, ktorý pri užívaní drog chýba.

Laboratórne bolo preukázané, ako tieto potraviny pôsobia na receptory neurotransmiteru dopamínu, rovnako ako keď sa berú drogy, a tak možno dospieť k fyzickej závislosti. Ak tieto receptory nie sú stimulované, telo sa cíti ochudobnené o látku, ktorej sa v dôsledku toho dožaduje ako telu vlastnej, a tým vzniká závislosť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #jedlo #pizza