Dojčené deti sú múdrejšie aj bohatšie

Dojčenie je dobrá investícia do budúcnosti dieťaťa. Vedci 30 rokov sledovali život 3 500 novorodeniatok a zistili, že tie, čo boli aspoň dvanásť mesiacov dojčené, mali v dospelosti vyšší inteligenčný kvocient (IQ) a lepšie platenú prácu. Počas daných tridsiatich rokov brazílski výskumníci sledovali, koľko rokov deti študovali, koľko následne zarábali a testovali ich inteligenciu.

19.03.2015 15:00
deti, dojčenie Foto:
Všeobecne sa odporúča dojčiť aspoň šesť mesiacov.
debata (1)

„Je dobre známe, že dojčenie prospieva rozvoju mozgu a inteligencie detí, ale menej známe je, či sa tento efekt prejavuje aj v dospelosti,“ vysvetlil pohnútky výskumu Bernardo Lessa Horta z Federálnej univerzity v Brazílii. „Naša štúdia je prvým dôkazom, že dojčenie nielen zvyšuje inteligenciu aspoň do 30. roku života, ale pozitívne vplýva aj na spoločenský status človeka vďaka lepšiemu vzdelaniu,“ hovorí Horta, ktorý výsledky publikoval v žurnále Lancet Global Health.

Podľa týchto výsledkov dojčené deti boli v škole o deväť mesiacov dlhšie ako deti, ktoré boli dojčené len počas prvého mesiaca. Zároveň zarábali o 20 percent viac, ako je národný priemer. V slovenských podmienkach a pri súčasnej priemernej mzde 918 eur to znamená, že dojčené deti by mali zarábať priemerne 1 102 eur, teda o 184 eur viac, ako je priemer.

Vedci upozornili, že do výskumu zapojili aj ďalšie sociálne a biologické faktory, ako je príjem domácnosti, v ktorej dieťa vyrastá, hmotnosť po pôrode či spôsob pôrodu. Pozitívny vplyv dojčenia sa prejavil aj po ich započítaní. Podľa výskumníkov materinské mlieko malo blahodarný vplyv aj na deti, ktoré boli dojčené tri až šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IQ #dojčenie #výskum #novorodenci