Stres ovplyvňuje starnutie aj vzhľad

Život v strese poznamenáva náš vzhľad. Pre ukážku, ako sa to deje, "upravila" spolupracovníčka amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a americká novinárka tváre niekoľkých dobrovoľníkov tak, ako budú vyzerať o desať rokov. Vznikli snímky, na ktorých vidieť kruhy pod očami, vrásky okolo očí a zostarnuté tváre.

20.04.2015 10:00
stres, notebook, laptop, žena, bolesť, hlava,... Foto:
Stres a úzkosť zovňajšok rozhodne neskrášľujú.
debata

Aký efekt má na nás stres? Mnohí sa občas rozzúria a robia, či už vedome, alebo nevedome, grimasy. Iní hľadajú upokojenie v sladkostiach. Veľa ľudí však dusí stres v sebe a ani si neuvedomuje, čo to robí s ich telom. Pleť, oči či vlasy však na sebe nesú ťažké známky ustavičného napätia.

Štyridsaťpäťročná americká novinárka Anna Mageeová požiadala o pomoc spolupracovníčku FBI Auriol Princeovou pri modelovaní svojho portrétu, ktorý ukazuje, ako bude vyzerať o desať rokov, ak bude pokračovať vo svojom trvalo stresujúcom rytme. Princeová v minulosti spolupracovala s vyšetrovateľmi na modelovaní tvárí nezvestných osôb a teraz vedie internetový server nazvaný changemyface, ktorý poskytuje softvér umožňujúci realizovať zábery zostarnutých tvárí. Britský denník Daily Mail požiadal troch dobrovoľníkov, aby sa podrobili testu novinárky Mageeovej a dali si urobiť snímku, ktorá ukáže, ako budú o desať rokov zrejme vyzerať. Výsledky sú znepokojujúce.

Anna denne vstáva okolo piatej hodiny. Pracuje ako novinárka pre niekoľko denníkov, a to na plný úväzok. Okrem toho rekonštruovala kúpeľňu a kuchyňu. Je výhradne pri počítači. Skrátka niet pochýb, že žije v stálom strese. Jedna americká štúdia preukázala, že veľmi stresované ženy vyzerajú o desať rokov staršie. Na Anninej tvári sú už teraz viditeľné známky predčasnej staroby: kruhy pod očami spôsobené nedostatkom spánku, vrásky okolo očí a ovisnutá tvár.

Stres dehydratuje pleť. Keď sme pod tlakom, telo odvádza krv z periférnych orgánov, ako je koža, aby mohlo dodávať energiu svalom. Pokožka potom sčervenie a v niektorých prípadoch môže dôjsť k zápalovému ochoreniu kože. Pleť stratí jas, pod očami sú pre nedostatok kvalitného spánku kruhy a rozširujú sa čeľuste. „V mojom prípade je to dôsledok toho, že v noci škrípem zubami,“ hovorí novinárka.

Stres pociťujú aj vlasy. Vlani vedci objavili, že vysoká úroveň stresových hormónov zbavuje vlasové korienky jedného typu kmeňových buniek, ktoré určujú farbu vlasov. Stres môže okrem šedín vyvolať aj psychogénnu alopéciu (vypadávanie vlasov) spôsobenú nervovým vypätím. Podľa expertov z Medzinárodnej nadácie pre štúdium vlasov v posledných piatich rokoch stres spôsobený predovšetkým ekonomickou krízou spôsobil zvýšenie počtu prípadov alopécie areata, postupného vypadávanie vlasov v zhlukoch, o 20 percent.

Stres môže spôsobovať akné aj u dospelých. Stres vyvoláva v organizme zápalovú reakciu a póry sa upchávajú. Stres prispieva k produkcii kortizolu a ďalších hormónov, ktoré zasa spôsobujú väčšie vylučovanie mazu.

Dvadsaťšesťročná Olivia bežne nefajčí, ale v strese dokáže vyfajčiť aj desať cigariet za sebou. Keď je vystresovaná alebo jej klesá pracovná morálka, prechádza od jedného extrému k druhému. Buď neje vôbec, alebo zje všetko, na čo siahne, a tiež trochu pije. „Všetky tieto reakcie na stres spôsobujú predčasné starnutie,“ hovorí Princeová a dodáva, že nevyvážené stravovanie vedie k vzniku akné spôsobeného výkyvmi v produkcii inzulínu.

Tridsaťtriročný Sam sa pod ťarchou stresu rád napije a dopraje si tučné jedlá, ktoré ho uspokojujú. Je si veľmi dobre vedomý, aké negatívne účinky môže mať alkohol na jeho zdravie, preto sa snaží spotrebu obmedzovať, ale bez podstatnejších výsledkov. „Je jasné, že sa jeho pracovný stres podpisuje na jeho tvári v podobe hlbokých vrások. Starnutie urýchľuje väčšia spotreba alkoholu a nadmiera kalórií, po ktorých je tvár odutá,“ uvádza Princeová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravie #úzkosť #stres #organizmus