Alkoholizmus v starobe je na vzostupe

Časté popíjanie alkoholických nápojov, či už každodenné, alebo takmer každodenné, sa stáva čoraz častejším javom. U starších osôb s tým rastie riziko zhubných nádorov. V mnohých európskych krajinách je takému nebezpečenstvu vystavený každý druhý senior nad 65 rokov.

27.04.2015 15:00
alkohol, alkoholik, stará mama, dôchodca,... Foto:
Za primerané pitie sa považujú dva poháriky vína za deň.
debata

Napríklad britské úrady znepokojuje, že muži s postupujúcimi rokmi majú sklon dávať si nejaký ten pohárik navyše a stúpa počet prípadov nadmerného pitia alkoholu. Experti z londýnskej univerzity UCL sledovali viac ako 30 rokov (1979 až 2013) tisíce osôb a porovnávali, ako sa mení priemerná spotreba alkoholu s vekom.

Britskí vedci analyzovali dáta získané sledovaním 175 000 osôb vo veku od štrnástich do deväťdesiatich rokov. Zistili, že osoby mužského pohlavia majú akýsi „alkoholický vzlet“ počas dospievania, ktorý vrcholí okolo dvadsaťpäť rokov, keď v priemere pijú okolo 160 gramov alkoholu týždenne. To sa približne rovná desiatim pivám. Potom u nich spotreba alkoholu klesá a v dospelom veku až do šesťdesiatich rokov pijú množstvo alkoholu rovnajúce sa trom až piatim pivám týždenne. Ženy sa v tom príliš nelíšia, ale ich spotreba alkoholu v dospelom veku sa obmedzuje na štyri pivá týždenne.

„Znepokojujúce je na tom to, že sa pravidelné pitie alkoholu, denne alebo takmer denne, stáva bežnejším javom v dospelom veku a zvlášť na prahu staroby. Pre zhruba polovicu mužov sa každodenný pohárik stáva zvykom,“ zdôrazňujú autori štúdie zverejnenej v časopise BMC Medicine. V Taliansku nie je situácia omnoho lepšia. Podľa odhadov Národného centra pre štúdium alkoholu je 3,3 milióna osôb starších ako šesťdesiatpäť rokov považovaných za rizikových konzumentov. V praxi to znamená, že každý druhý Talian nad šesťdesiatpäť rokov pije priveľa alkoholu.

„Pre tento vek je hranicou, ktorú je nebezpečné prekračovať, jeden pohár vína denne (asi 12 gramov alkoholu). S vekom sa totiž znižuje schopnosť nášho organizmu odbúravať alkohol,“ uvádza riaditeľ Národného centra pre štúdium alkoholu Emanuele Scafati. „S vekom takisto rastie pravdepodobnosť užívania liekov a alkohol sa s nimi nemusí vždy dobre znášať. To môže vyvolať rýchlejšie starnutie mozgu, a teda vyvolávať problémy s pamäťou a uvažovaním,“ dodáva. Mnohé lieky, napríklad antibiotiká, lieky proti horúčke, bolesti, úzkosti, depresii či nespavosti, sú s alkoholom nezlučiteľné.

Ak človek s pribúdajúcim vekom pije príliš, hrozí aj väčšie nebezpečenstvo dopravných nehôd. „Percento alkoholu povoleného pre osoby nad šesťdesiatpäť rokov za volantom by malo byť rovnaké ako u dvadsaťjeden­ročných osôb, pretože schopnosť organizmu odbúravať alkohol je identická,“ zdôrazňuje Scafati. „V týchto skupinách populácie sa totiž stretávame s rovnakým počtom dopravných nehôd a úmrtí pri nich,“ dodal.

K tomu sa pridáva nebezpečenstvo zhubných nádorov. Pravdepodobnosť vzniku 14 rôznych druhov rakoviny (medzi inými žalúdka, hrubého čreva či prsníkov) je spojená s nadmerným pitím alkoholu. U starých ľudí je pravdepodobnejšie, že alkohol prispeje k degenerácii buniek, čo vedie k rozvoju nádorových ochorení. „Ak chceme robiť prevenciu proti nádorom, je najlepšou voľbou nepiť alkohol,“ podčiarkuje Emanuele Scafati.

Talianske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že je nevyhnutné nikdy neprekračovať množstvo označené ako minimálne rizikové. To je u mužov 24 gramov alkoholu na deň, teda asi dva poháriky vína alebo dve tretinky piva, a u žien a osôb starších ako šesťdesiatpäť rokov 12 gramov alkoholu na deň – teda jeden pohár vína (125 mililitrov) či tretinka piva. Osoby mladšie ako osemnásť rokov by nemali alkohol piť vôbec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #alkoholizmus #Dôchodcovia #závislosť od alkoholu