Výskyt obezity u detí stúpa

Výskyt obezity u detí stúpa, v niektorých krajinách, ako napríklad v Británii, je to takmer pohroma, ale aj v Česku a na Slovensku je to vážny problém a je potrebné s tým niečo robiť. Uviedol to prezident 22. európskeho obezitologického kongresu Martin Fried. Pomôcť by podľa neho mala prevencia a osveta.

11.05.2015 09:30
obezita, detská obezita, nadváha, rodina,... Foto:
Deti sa učia hlavne napodobňovaním, a preto rodičia by mali ísť aj v stravovaní príkladom.
debata

S obezitou či nadváhou sa borí 13 percent detí od šesť do desať rokov, vo veku 11 až 15 rokov je to 14 percent chlapcov a desať percent dievčat. Normálnu váhu má v dospelosti len 22 percent z tých, ktorí mali v detstve kilá navyše, zatiaľ čo 78 percent si nadbytočné kilá nesie aj do dospelosti. S obezitou je spájané vyššie riziko cukrovky, infarktu či rakoviny.

„Výskyt obezity záleží najmä na životnom štýle. Na deťoch sa bariatrické operácie nevykonávajú, u adolescentov iba výnimočne,“ povedal Fried. U detí zdôraznil prevenciu, v školách a doma, a tiež pôsobenie na ne a ich rodiny, aby sa aspoň čiastočne zmenil ich životný štýl.

Psychologička Zuzana Douchová doplnila, že deti sa učia hlavne napodobňovaním. Ak im zdravý životný štýl nevštepujú rodičia, je pre nich v dospelosti veľmi ťažké niečo meniť. „Ak dieťa vidí u svojich blízkych nezdravé stravovacie návyky a málo pohybu, bude sa správať rovnako,“ upozornila.

Ak teda rodičia chcú viesť dieťa k zdravému životnému štýlu, musia začať u seba. Ak budú jesť klobásy a dieťaťu ponúkať zeleninu, neuspejú. K aktívnemu životnému štýlu by mali viesť dieťa od malička. Spoločne s ním by mali stolovať, to posilňuje u detí zdravý postoj k jedlu.

Deti tiež treba zapájať do varenia a príprav jedla. Podporuje to ich samostatnosť a kreativitu spojenú s jedlom. Pri spoločnom nákupe sa deti naučia vyberať zdravé potraviny. Pri stole by rodičia nemali trvať na dojedaní za každú cenu, ak umožnia dieťaťu, aby sa rozhodovalo samo, vedie to u neho k zdravej sebakontrole a prirodzenému pocitu hladu a sýtosti.

Chybou je dieťa jedlom odmeňovať či trestať. Jedlo tak preň získa nezdravý emocionálny aspekt. Dieťaťu treba ponúkať pestrý jedálny lístok, nezakazovať striktne niektoré potraviny, pretože ich o to viac bude chcieť.

„Detská psychika je zraniteľná a citlivá na kritiku. Ak teda je dieťa silnejšie alebo, naopak, chudšie než ostatné, nekritizujte ho za to. Ak je dieťa často za svoju postavu kritizované, naučí sa negatívnemu postoju k sebe a môže to viesť až k sebadeštruk­tívnemu správaniu,“ povedala odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #detská obezita