V Poľsku urobili unikátnu rozsiahlu transplantáciu krku

Rozsiahlu unikátnu transplantáciu krku pacienta postihnutého rakovinou vykonali s úspešným výsledkom poľskí lekári. Na tlačovej konferencii v onkologickej centre v meste Gliwice to oznámil tím špecialistov, ktorí sa na komplikovanej operácii podieľali.

11.05.2015 11:30
operácia, lekári, nemocnica, pacient,... Foto: ,
Pacientovi sa po operácii lepšie dýcha a prijíma potrava.
debata

Podľa chirurga Adama Maciejewského 37-ročný pacient trpel rakovinou hlasiviek v pokročilom štádiu. Kvôli nádoru mal problémy s rozprávaním, ale aj s dýchaním a prehĺtaním. Transplantácia sa okrem hlasiviek týkala priedušnice, pažeráka, štítnej žľazy a priľahlých žliaz, svalov, nervov, ciev a kože.

Na tlačovej konferencii sa predstavil aj sám pacient, identifikovaný len ako Michal, ktorý šeptom vyslovil poďakovanie. Teraz už vraj môže prehĺtať tekutú a kašovitú stravu. Operácia sa uskutočnila 11. apríla a trvala 17 hodín.

Maciejewski uviedol, že rekonvalescencia pokračuje uspokojivo. Je presvedčený, že intenzívna rehabilitácia by mohla pacientovi nakoniec umožniť „jesť, dýchať a hovoriť tak, ako to môžeme my všetci“. Hlavným rizikom zatiaľ ostávajú infekcie a možno odmietavá reakcia imunitného systému na darované tkanivá.

Pacient Michal podľa Maciejewského podstúpil už v roku 2001 transplantáciu obličiek a odvtedy berie lieky potláčajúce odmietavú reakciu imunitného systému. V roku 2009 uňho diagnostikovali rakovinu hlasiviek v pokročilom štádiu, preto mu boli hlasivky a tiež štítna žľaza vyoperované.

Potom podstúpil chemoterapiu. Vzhľadom na zlú kvalitu života po odobratí uvedených orgánov a na to, že od tej doby nedošlo k opätovnému výskytu rakoviny a že pacient dlhodobo berie imunosupresívne lieky, bol Michal podľa Maciejewského „ideálny kandidát“ na rozsiahlu transplantáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rakovina #transplantácia #krk