Tretina zvieracích múmií z Egypta je prázdna

Ľudia v starom Egypte obetovali bohom milióny, podľa niektorých odhadov až 70 miliónov mumifikovaných zvierat. Nie je preto až takým prekvapením, že niektoré zo zvieracích múmií boli prázdne. Vedci z Manchesterského múzea a Manchesterskej univerzity prehliadli pomocou röntgenu a CT 800 zvieracích múmií a zistili, že prázdna bola až tretina z nich, informovala BBC.

12.05.2015 10:00
múmie, zvieracie múmie, Egypt, múzeum Foto:
Zvieracie múmie zo starého Egypta vystavené v Britskom múzeu.
debata

Okolo mumifikácie zvierat bol v Egypte postavený celý priemysel a podľa výskumníkov sa zdá, že dopyt po múmiách bol taký veľký, že ich výrobcovia ho jednoducho nedokázali uspokojiť. A to sa mumifikovali rôzne tvory od mačiek a vtákov až po krokodíly.

Podľa zistení odborníkov tretina múmií obsahovala celé zvieratá, tretina ich časti a tretina bola prázdna. „Vždy sme vedeli, že nie všetky zvieracie múmie obsahovali to, čo by mali obsahovať. Aj tak nás trochu zaskočilo, že až tretina z nich neobsahovala žiadne časti zvierat,“ uviedla pre BBC egyptologička Lidija McKnightová z Manchesterskej univerzity. BBC o celom projekte nakrútila dokument, ktorý včera odvysielala.

Niektoré múmie obsahovali rôzne veci. „Najčastejšie to bol organický materiál ako bahno, konáre alebo slama. Občas aj nejaké škrupiny z vajec a perie, ktoré pochádzajú zo zvierat, ale nie sú to zvieratá samotné. Zdá sa, že balzamovači občas použili to, čo sa povaľovalo v ich dielni alebo na okolí,“ dodala McKnightová. Na rozdiel od ľudských múmií, ktoré mali uchovať telo na posmrtný život, zvieracie múmie boli dary bohom.

„Vieme, že Egypťania uctievali bohov vo forme zvierat a zvieracie múmie im umožňovali akési spojenie so svetom bohov,“ hovorí Campbell Price, kurátor pre Egypt a Sudán z Manchesterského múzea, ktoré chce zvieracie múmie vystaviť v októbri. „Zvieracie múmie slúžili ako ofery. Dnes by ste v kostole zapálili sviečku, Egypťania bohom darovali múmiu. Jednoducho išli do obchodu a múmiu s obchodníkom vybartrovali. Potom ju dali kňazovi a ten ich v skupinách pochoval.“

Vykopávky ukázali, že dopyt po týchto posvätných daroch bol vysoký. V Egypte bolo objavených asi 30 rozsiahlych katakomb, ktoré boli po strop naplnené múmiami zvierat. Každá hrobka bola určená pre iný druh zvierat. V jednej boli psy, v ďalšej mačky, krokodíly, ibisy či opice. „Rozsah mumifikácie zvierat od roku 800 pred naším letopočtom až do rímskeho obdobia bol obrovský,“ hovorí Price. Usmrtených a mumifikovaných mohlo byť až 70 miliónov zvierat. To naznačuje, že tento sektor dosahoval priemyselné rozmery. „boli zabité ešte keď boli relatívne malé. Predpokladáme preto, že museli mať pre ne rozvinutý chovný program,“ dodal kurátor.

Napriek rozšírenému chovu však mali výrobcovia múmií problém uspokojiť dopyt. Napriek tomu si výskumníci myslia, že prázdne múmie alebo múmie len s kúskom zvieraťa neboli podvrh pre nič netušiacich kupujúcich. „Zrejme k tomu treba vedieť ešte niečo viac. Možno do takýchto múmií dávali materiál spojený s ich životom, ako konáriky z hniezd alebo škrupiny. Skrátka len používali všetko zvieracie čo mohli nájsť. Niekedy tie najkrajšie vyhotovené múmie boli v skutočnosti prázdne,“ uviedla McKnightová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múmia #Zvieratá #múzeum #archeológia #starovek #náboženstvo