Kmeňové bunky a špeciálny proteín opravili srdce po infarkte

Injekcia novoobjavených kmeňových buniek by mohla pomôcť pri regenerácii srdca po infarkte. Tieto kmeňové bunky zatiaľ vedci našli len v myšiach, ale predpokladajú, že sa nachádzajú aj v ľudskom tele. Testy urobené na zvieratách ukázali, že kmeňové bunky dokázali opraviť inak prakticky neopraviteľné poškodenia srdcového svalu po infarkte.

20.05.2015 09:30
debata (1)
Novoobjavené bunky dokázali opraviť veľkú časť... Foto: SHUTTERSTOCK
srdce, infarkt Novoobjavené bunky dokázali opraviť veľkú časť poškodení po srdcovom infarkte.

Ak by sa rovnaký výsledok dostavil aj u ľudí, pre tisíce z nich by to znamenalo výrazné zlepšenie kvality života po srdcovej príhode. Mnohým ľuďom infarkt dokáže poškodiť srdce tak, že trpia dýchavičnosťou a stálou únavou, pretože ich srdce už nedokáže efektívne pumpovať krv do tela.

Dosiaľ bolo urobených mnoho pokusov s kmeňovými bunkami, od ktorých sa očakáva, že by mohli prispieť k oprave poškodeného srdca. Dosiaľ však žiadne nepriniesli dostatočne zaujímavé výsledky. Vedci z Imperial College v Londýne tvrdia, že zrejme konečne také kmeňové bunky našli. Po tom, čo ich vložili do poškodeného srdca myší, prispeli tieto bunky k tomu, že srdce dokázalo pumpovať dvojnásobný objem krvi.

„V srdciach myší sme našli kmeňové bunky vybavené na povrchu špeciálnym proteínom, ktorý má veľký potenciál na opravu poškodeného srdca,“ uviedol profesor Michael Schneider, ktorý výsledky výskumu publikoval v žurnále Nature Communications. „V budúcnosti by sme mohli poškodené srdcia liečiť takýmito kmeňovými bunkami alebo proteínmi, ktoré tieto bunky produkujú,“ dodal.

Proteín s liečivými účinkami pre srdce poškodené infarktom má označenie PDGFRα. Vedci ho dokázali využiť na to, aby našli, očistili a rozmnožili dostatok kmeňových buniek potrebných na liečbu. Otestovali ich na myšiach a zistili, že po dvanástich týždňoch dokázali zahojiť veľkú časť rán na poškodenom srdci.

Vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť podobné kmeňové bunky aj u ľudí a chcú opäť využiť proteín PDGFRα na ich prípravu na liečbu srdca. Upozorňujú však, že to nebude hneď. „Tento výskum je ešte len na začiatku, no myslíme si, že sme urobili dôležitý krok k vytvoreniu novej liečby,“ povedal Schneider. „Dôležité bude nájsť kmeňové bunky schopné opraviť srdce aj u ľudí.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #srdce #srdcový infarkt