Vedci našli spôsob, ako obmedziť stratu vlasov pri chemoterapii

Liečbu rakoviny pomocou chemoterapie už nebude nevyhnutne sprevádzať vypadávanie vlasov. Vedci z Hannoveru totiž objavili spôsob, ako tento sprievodný jav liečby odstrániť. Podľa nich by to mohlo znížiť psychickú záťaž, ktorej v súvislosti so stratou vlasov čelia predovšetkým choré ženy.

02.06.2015 10:35
Chemoterapia, rakovina, Foto:
Vypadávanie vlasov pri chemoterapii je nežiaducim vedľajším účinkom, s ktorým sa pacienti niekedy len ťažko dokážu vysporiadať.
debata

Pri chemoterapii sú pacientom podávané lieky, ktoré útočia na bunky, ktoré sa rýchlo množia. Medikamenty však nedokážu rozlišovať medzi zdravými bunkami a bunkami rakovinovými. Preto likvidujú aj bunky v slizniciach, kostnú dreň alebo korienky vlasov. Veľa chorých tak pri liečbe trpí problémami s trávením, s málokrvnosťou a tiež s vypadávaním vlasov, obočia i mihalníc.

Nemeckí vedci teraz prišli na spôsob, ako obmedziť aspoň vypadávanie vlasov. Pri podávaní liekov nasadili pacientom silikónové chladiace čiapky, ktoré znížili teplotu kože na hlave o štyri až päť stupňov Celzia. Vďaka tomu sa chorým zúžili cievy na hlave a do týchto miest sa dostalo menšie množstvo liekov.

,,Boli sme veľmi skeptickí, výsledky nás však veľmi prekvapili," uviedla v tlačovej správe zástupkyňa riaditeľky hannoverského lekárskeho inštitútu Won Park-Simonová. Podľa nej síce pacientom pri liečbe vlasy zredli, o väčšinu z nich však neprišli.

Podľa Park-Simonovej už teraz 70 percent žien, ktoré sa liečia na rakovinu, prejavuje záujem o využitie chladiacich čapíc. Využitie tejto metódy u nich znižuje psychickú záťaž, ktorá sprevádza ochorenia na rakovinu. Ženy oceňujú predovšetkým to, že nie je na prvý pohľad zrejmé, akou chorobou trpia.

Chemoterapia je vlastne akákoľvek liečebná terapia spočívajúca v podávaní chemických látok do organizmu. Ide napríklad o antibiotiká, virostatiká, antipyretiká. V hovorovej reči sa však pod pojmom chemoterapia myslí chemoterapia protinádorová, teda liečba dávkami cytostatík, teda látok, ktoré sú pre bunky toxické.

Táto terapia svojím zásahom do bunkového cyklu nádorovým bunkám bráni v ďalšom delení. Tento postup však nie je presne zacielený, preto liečba cytostatikami postihuje aj zdravé bunky. To sa okrem iného prejavuje aj vypadávaním vlasov. Vypadávanie vlasov pri chemoterapii je nežiaducim vedľajším účinkom, s ktorým sa pacienti niekedy len ťažko dokážu vysporiadať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #liečba rakoviny #chemoterapia