Orechy a arašidy bránia telo pred chorobami

Nový výskum robený na 120-tisíc ľuďoch potvrdil, že orechy a arašidy dokážu obrániť ľudský organizmus pred mnohými ochoreniami. Neplatí to však pre arašidové maslo, jeho spotreba je však u nás len marginálna.

11.06.2015 13:00
orechy Foto:
Denne stačí zjesť za hrsť orechov alebo arašidov. Vyššie dávky ich účinok už nezvyšujú.
debata

Podľa zistení holandských vedcov denná dávka 10 gramov orechov a arašidov znižuje riziko chorôb, ktoré sa môžu končiť aj smrťou. Týka sa to najmä ochorení dýchacích ciest, neurodegenera­tívnych ochorení, cukrovky, ale aj rakoviny a srdcovocievnych ochorení.

Pozitívny vplyv orechov a arašidov bol zaznamenaný rovnako u mužov, ako aj u žien. Pod orechmi sa myslia rôzne druhy orechov, čo rastú na stromoch – od vlašských orechov či lieskových orieškov až napríklad po pistácie. Arašidy, teda plody podzemnice olejnej, nie sú orechy. Radia sa medzi strukoviny. No majú rovnako pozitívny vplyv na zdravie ako orechy.

Výsledky vyplývajú z Holandskej kohortnej štúdie, ktorá sa uskutočňuje už od roku 1986. Výskumníci z Univerzity v Maastrichte sledovali vplyv orechov na zdravie na vzorke 120-tisíc ľudí vo veku od 55 do 69 rokov.

Závery štúdie sú prakticky zhodné s predchádzajúcimi výskumami v USA a v Ázii, ktoré sa však viac zameriavali na vplyv konzumácie orechov a arašidov na kardiovaskulárne ochorenia. Nové výsledky však ukazujú, že orechy znižujú úmrtnosť aj na mnohé ďalšie závažné ochorenia, ako je rakovina, cukrovka alebo ochorenia nervovej a respiračnej sústavy.

„Bolo pozoruhodné, že už len dávka 15 gramov orechov denne dokázala významne znížiť úmrtnosť na tieto ochorenia. To je zhruba jedna dlaň orechov denne,“ uviedol profesor Piet van den Brandr, ktorý výskum viedol a publikoval ho v časopise International Journal of Epidemiology. Zároveň dodal, že zvýšenie denných dávok už ďalej riziko úmrtnosti neznižovalo.

Orechy a arašidy obsahujú rôzne látky, napríklad mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, vlákninu, antioxidanty a ďalšie bioaktívne zložky, ktoré pomáhajú znižovať úmrtnosť na rôzne ochorenia. Arašidové maslo takéto účinky nemalo, zrejme preto, že pri jeho výrobe sa pridáva soľ a rastlinný olej, ktorý pozitívne účinky arašidov negoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy