Hormón lásky pôsobí ako alkohol

Občas sa hovorí, že človek je opitý láskou. Ak sa totiž bezhlavo zamiluje, pripadá si akoby mierne intoxikovaný alkoholom. Na vine je zrejme skrytá stránka hormónu lásky.

15.06.2015 10:55
oxytocín, hormón lásky, láska, zaľúbený pár Foto:
Oxytocín, tzv. hormón lásky, má podobné účinky ako alkohol. Pôsobí totiž na rovnaké časti mozgu.
debata (1)

Vedci z britskej Birminghamskej univerzity totiž odhalili významnú podobnosť medzi pôsobením oxytocínu, hormónu lásky, vernosti a dôvery, a účinkov alkoholu na ľudské správanie. Ich výskum, publikovaný na stránkach Neuroscience and Biobehavioral Reviews, sa zakladá na niekoľkých štúdiách efektov oxytocínu a alkoholu a ukazuje prekvapujúcu podobnosť medzi účinkami alkoholu a oxytocínu na naše konanie. Podľa britských vedcov sa pod romantickou povesťou tohto hormónu skrýva aj jeho tajomná stránka.

Oxytocín je peptidický hormón, ktorý produkuje hypotalamus. Je známy tým, že hrá významnú úlohu pri pôrode a pri vytváraní materského vzťahu. Nedávno bola objavená jeho kľúčová úloha pri určovaní našich sociálnych interakcií a milostných vzťahov. Oxytocín posilňuje altruizmus, šľachetnosť a empatiu a robí nás viac ochotnými veriť druhým. To všetko sa deje tak, že sú potláčané prefrontálne a limbické systémy mozgovej kôry, a tým sú eliminované také brzdy, ako je strach, úzkosť a stres.

„Zhromaždili sme značnú časť doterajších výskumov týkajúcich sa pôsobenia oxytocínu a alkoholu. Boli sme doslova ohromení neuveriteľnou podobou medzi oboma zložkami,“ vysvetľuje Ian Mitchell z Birminghamskej univerzity. Tieto substancie majú rovnaký účinok na odovzdávanie kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) do prefrontálnej kôry a limbických štruktúr. Tieto nervové spojenia kontrolujú spôsob, ako prijímame strach alebo úzkosť, najmä v sociálnych situáciách, ako sú napríklad rozhovory alebo nutnosť niekoho požiadať, aby odišiel. Tam vyniká odvaha vyvolaná alkoholickým nápojom, ale aj oxytocín podávaný v podobe nosného spreja má podobný účinok.

Vedci však varujú tak pred alkoholom, ako aj pred prílišným množstvom oxytocínu podávaného „na guráž“.Tak vďaka alkoholu, ako aj vďaka oxytocínu môžu byť ľudia agresívnejší a podozrievavejší voči osobám, ktoré považujú za súpera, a môžu k nim pociťovať nenávisť. Tieto látky nás okrem toho môžu ovplyvniť tak, že oslabia našu obozretnosť, a nám potom bude hroziť, že sa vystavíme zbytočnému a veľkému riziku. Ide však o významnú látku, ktorá by mohla byť využívaná v psychiatrii. „Veríme, že náš výskum môže vniesť nové svetlo v pohľade na oxytocín a otvoriť nové cesty k využívaniu tejto substancie. Nie je to len hormón lásky,“ uvádza Ian Mitchell.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #alkohol #hormón lásky