Psy dokážu rozoznať nepriateľa svojho majiteľa

Psy sú sociálne veľmi citlivé zvieratá, ktoré dávajú aktívne najavo odpor k nepriateľom svojho majiteľa, odhalila nová štúdia. Zistenia japonských expertov zrejme mnohých vlastníkov psov neprekvapia, až teraz to bolo možné vedecky dokázať.

15.06.2015 10:56
pes na vodítku Foto:
Psy sa vedia svojho pána zastať, nehľadiac na osobné záujmy.
debata

Z výskumu vyplynulo, že psia oddanosť je na takej úrovni, že radí psy medzi živočíšne druhy, vrátane ľudí, ktoré majú pocity a sú schopné sociálnej spolupráce.

Výskum viedol profesor Kazuo Fudžita z univerzity v japonskom Kjóte. Zistil, že psy odmietajú potravu podanú osobami, ktoré sa nesprávali dobre k ich majiteľom.

Experti mali k dispozícii tri skupiny osemnástich psov a ich majiteľov. Vlastníci psov predstierali, že sa im nedarí otvoriť plastovú misku, vedľa nich pritom stáli dvaja ďalší ľudia. V prvej skupine sa majiteľ opýtal jednej z osôb, či by mu nepomohla, a ona odmietla. V druhej táto osoba majiteľovi pomohla a v tretej nedošlo k žiadnej interakcii.

Psom bolo následne ponúknuté jedlo oboma osobami z každej skupiny. Psy si pritom oveľa častejšie vybrali jedlo od osoby, ktorá sa zachovala neutrálne, namiesto od osoby, ktorá vlastníkovi psa odmietla pomôcť.

Profesor Fudžita dospel k záveru, že psy sú schopné konať aj z iných motívov, ako len vo svojom záujme. Rozhodujúcim faktorom v správaní psa je prístup ľudí k ich vlastníkom. „Prvýkrát sme zistili, že psy sociálne a emocionálne hodnotia ľudí, nehľadiac na svoj vlastný záujem,“ uviedol Fudžita.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #pes #výskum