Alergikov je čoraz viac. Náchylnejšie sú ženy

Počet alergikov celosvetovo rastie. Tento trend sa týka aj Slovenska. Podľa prieskumov sa u nás za posledných sto rokov počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na viac ako 40 percent. Potvrdzujú to najnovšie štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.

08.07.2015 11:00
alergia, nádcha, Foto:
Medzi najčastejšie a najznámejšie patrí alergia na peľ.
debata (1)

Podľa posledných dostupných údajov bolo u nás len za rok 2013 evidovaných 858 903 návštev pacientov s alergickou reakciou starších ako 19 rokov, zatiaľ čo v roku 2012 ich bolo 844 140. Podľa štatistík sú ženy na Slovensku v porovnaní s mužmi na alergie omnoho náchylnejšie.

Podľa zistení Národného centra zdravotníckych informácií ženy trpia alergiami vo všeobecnosti oveľa viac ako muži. Počet evidovaných ľudí (nezhoduje sa s počtom evidovaných návštev, číslo označuje počet evidovaných pacientov celkovo) starších ako 19 rokov s alergickými reakciami predstavuje za rok 2013 spolu 636 434 osôb (mužov bolo 245 096 a žien 391 338).

Najviac pacientov v alergiologických a imunologických ambulanciách mal na Slovensku Bratislavský kraj (vyše 169-tisíc návštev za rok 2013), čo je v porovnaní s predošlým rokom o 5 000 viac. Najmenej alergikov starších ako 19 rokov zaznamenali ambulancie v Trnavskom kraji (53 765).

U pacientov sa celkovo najčastejšie vyskytovala alergická rinitída, známa ako senná nádcha či peľová alergia. Podľa štatistík sa tento typ alergie najčastejšie vyskytuje u žien.

„Najčastejšie a najznámejšie sú alergie na peľ, prach a roztoče, plesne, lieky, kozmetiku, na zvieratá, potravinové alergie, a najmä v letnom období sa vyskytuje alergia na slnko. U niektorých pacientov môžu alergény spustiť silnú alergickú reakciu na koži v podobe atopického ekzému, akné, žihľavky či dermatitídy. U iných môže vdýchnutie vzdušných alergénov neskôr viesť napríklad k astme,“ konštatovala primárka dermatologicko-laserovej kliniky Tomar Adriana Tomeková.

„Alergické reakcie sa prejavujú najmä zápalom očných spojiviek, alergickou astmou, poruchami trávenia, žihľavkou, bolesťou hlavy, zápalom prínosových dutín, bolesťami kĺbov či svalov. Najzávažnejším celkovým prejavom je anafylaktický šok,“ vymenúva Tomeková.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a v oblasti kvality života predstavujú nielen spoločenskú, ale aj ekonomickú záťaž, najmä kvôli počtu vymeškaných dní v práci alebo v škole, výdavkov na lieky či dokonca úmrtnosti.

Odhaduje sa, že približne 300 miliónov ľudí trpí na astmu a zároveň je to aj najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi. Americká akadémia pre alergiu, astmu a imunológiu predpokladá, že do roku 2025 narastie počet astmatikov o viac ako 100 miliónov.

Alergie sa globálne vyskytujú u 30 až 40 % populácie, pričom každý trpí minimálne jednou a viac alergiami. Dnes je známych už približne dvadsaťtisíc látok, ktoré alergiu spôsobujú. Aj keď sa im nedá úplne vyhnúť, môžeme ich aspoň čiastočne eliminovať.

„Dôležité je naučiť sa správne a zdravo stravovať, športovať, dostatočne dlho spať a relaxovať, vyhýbať sa stresu, vzdať sa alkoholu a fajčenia. Zmeniť životný štýl je v tomto prípade nevyhnutnosťou, pretože len tak si každý dokáže systematicky posilňovať imunitu a budovať organizmus odolný proti vonkajším vplyvom,“ vraví Tomeková.

Nárast alergií, špeciálne problematický u detí, má stúpajúci trend. Pri výskyte alergie u jedného z rodičov stúpa riziko alergie na 50 % a ak sú alergickí obaja rodičia, zvyšuje sa až na 90 %. V prípade rodiny, kde nemal alergie nikto, je riziko vzniku alergie iba 5 až 15 %. Alergia patrí k častým ochoreniam, ktoré postihujú tehotné ženy. Väčšinou ide o alergickú nádchu, u niektorých tehotných sa môžu vyskytovať komplikácie v podobe bronchiálnej astmy.

Štúdie zistili, že najmä niektoré potraviny predstavujú zvýšené riziko pre tehotné ženy, pretože majú oslabený imunitný systém a sú náchylnejšie k určitým potravou prenášaným chorobám či alergiám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #alergie #alergici