Akváriá pôsobia blahodarne na ľudské zdravie

Ľudia, ktorí majú doma akvárium a sledujú, ako sa rybičkám a rastlinám darí, podporujú svoje fyzické aj psychické zdravie. Potvrdila to prvá štúdia svojho druhu zverejnená v odbornom žurnále Environment & Behavior. Vedci v nej hodnotili vplyv akvárií s rôznym počtom rýb na fyzické a mentálne zdravie ľudí. Na základe toho zistili, že sledovanie života v akváriu znižuje krvný tlak aj tep srdca. Zároveň akváriá s väčším počtom rýb udržali pozornosť ľudí dlhšie a zlepšili im náladu.

30.07.2015 09:00
akvarium, dieťa Foto:
Domáce akvárium môže byť estetickou pomôckou na zlepšenie nálady a zníženie krvného tlaku.
debata

Mnohé predchádzajúce štúdie dokázali, že pobyt v prírode má na človeka upokojujúce účinky a pohyb v prírode je, samozrejme, prospešný pre fyzické zdravie. No zatiaľ sa vedci len veľmi málo venovali tomu, aký vplyv na zdravie má vodný svet umiestnený v domácnosti.

„Akváriá relatívne často využívajú lekári a stomatológovia vo svojich čakárňach v snahe čo najviac upokojiť pacientov. "Náš výskum priniesol silné dôkazy, že sledovanie rýb v akváriách skutočne má pozitívny vplyv na ľudí,“ uviedla Deborah Cracknellová z britského Národného morského akvária pri Univerzite v Plymouthe.

Vedci skúmali vplyv akvárií na človeka v priebehu času, počas ktorého postupne do akvária pridávali ďalšie ryby. Dobrovoľníkom sledujúcim akvárium merali tlak a srdcový tep a vyhodnocovali ich náladu.

„Veľké akváriá určené pre verejnosť sa zvyčajne zameriavajú na vzdelávacie aktivity. No zdá sa, že by mohli plniť aj ďalšie, dosiaľ nezdokumentované, úlohy,“ povedala spoluautorka štúdie Sabine Pahlová. Podobné účinky na ľudí môžu mať aj klasické domáce akváriá.

„Je to skvelá správa najmä pre ľudí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemôžu vychádzať von do prírody,“ pridal sa Mathew White z Univerzity v Exeteri. Napríklad sú to ľudia so zdravotnými ťažkosťami, veľmi zaneprázdnení ľudia alebo ľudia žijúci uprostred betónovej mestskej džungle. Vedci teraz chcú zistiť, aké konkrétne mechanizmy stoja za týmito blahodarnými účinkami na ľudské zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #zdravie #krvný tlak #srdečný tep #akváriá