Astronauti na Twitteri: O vode z moču aj o spánku

Americká vesmírna agentúra NASA usporiadala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter rozhovor s astronautom Scottom Kellym, ktorý je od marca na ročnej misii na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Išlo o vôbec prvý rozhovor z vesmíru, ktorý NASA uskutočnila prostredníctvom Twitteru.

06.08.2015 16:00
vesmírna stanica Foto:
Scott Kelly v simulátore Sojuzu.
debata

Medzi ľuďmi, ktorí sa Kellyho pýtali na život na ISS, bol aj americký prezident Barack Obama. Ten chcel vedieť, či sa Kelly nejde zblázniť, keď sa pozrie z okna stanice. „Nejdem sa zblázniť z ničoho, okrem toho, keď mi na Twitteri napíšete vy, pán prezident,“ odpísal mu 51-ročný astronaut. Kelly ďalej vysvetľoval, že medzi najdôležitejšie každodenné úlohy patrí doplňovanie zásob vody, ktorú vyrábajú z moču. Najťažšou z rutinných úloh je však podľa neho opravovanie skafandrov, ktoré nosia počas výstupov do otvoreného vesmíru. Detailne tiež opísal činnosti, ktoré sa na Zemi vykonávajú jednoducho, vo vesmíre sú však omnoho komplikovanejšie. „Na umývanie používame vlhký uterák. Je ohromujúce, na čo všetko si ľudia dokážu zvyknúť,“ napísal.

Viacero ľudí sa ho tiež pýtalo na pestovanie zeleniny vo vesmíre, na čo odpovedal, že v súčasnosti pestujú hlávkový šalát, pričom o niekoľko týždňov ho po prvý raz ochutnajú. Kelly ďalej hovoril o voľnočasových aktivitách, medzi ktoré v jeho prípade patrí hlavne fotografovanie. Na čítanie príliš veľa času nemá, a preto zatiaľ počas pobytu na ISS neprečítal žiadnu knihu. Jediné, čo číta, sú noviny, ktoré im posielajú v digitálnej podobe.

Astronaut prezradil, že občas má problémy so zaspávaním, a preto niekedy užíva tabletky. Zvyčajne spáva šesť až sedem hodín, pričom máva divné sny, ktoré si potom zapisuje. Po prebudení sa často cíti dezorientovaný. „Najčudnejší pocit je, že neviete, kde je hore a kde dole,“ vysvetlil. Kelly taktiež zverejnil fotografiu svojej izby, ktorú opísal ako „veľmi malú“. Keď sa ho spýtali, čo mu najviac chýba, odpovedal, že ľudia a otvorené priestranstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #rozhovor #astronaut #Scott Kelly