Magnetická separácia spermií môže zvýšiť úspešnosť otehotnenia

Neplodnosť nie je iba ženský problém. Týka sa aj mužov. Až 40 percent z nich dnes trpí poruchou plodnosti. Na Slovensku sa v klinickej praxi od roku 2015 využíva neinvazívna metóda MACS (magnetická separácia spermií).

07.08.2015 12:22
MACS, spermie Foto:
Magnetická separácia spermií.
debata

„Aby sme vedeli vybrať najkvalitnejšiu spermiu a oplodniť vajíčko, riadime sa pohyblivosťou a morfológiou spermie. Niekedy to nestačí. Nevidíme do jej genetickej informácie. V tomto procese vieme vybrať vitálne spermie s nižším percentom DNA fragmentácie, čiže poškodenia reťazca DNA, s ktorými oplodníme vajíčka,“ hovorí doktorka Michaela Grossová, medicínska riaditeľka ISCARE, a. s.

Prvé umelé oplodnenie na území Slovenska sa uskutočnilo ešte v osemdesiatych rokoch – dnes sú centrá asistovanej reprodukcie napríklad v Bratislave, Martine či Košiciach.

MACS separuje kvalitnejšie spermie

Približne 20 percent spermií je v procese apoptózy (bunkovej smrti) bez ohľadu na ich vzhľad a pohyblivosť. „Systém MACS pomáha v laboratóriu pripraviť spermie, ktoré potom používame na umelé oplodnenie. Pomocou magnetického poľa a špeciálnych mikročastíc umožní zachytiť spermie s poškodenou – fragmentovanou DNA alebo spermie, ktoré už majú svoj životný cyklus skončený a smerujú k zániku. Zdravé spermie sa prekvapkajú cez tento systém, nezachytia sa vnútri a potom ich použijeme na oplodnenie. Proces trvá desať minút,“ dodáva medicínska riaditeľka. Takto vyselektované spermie sa používajú na insemináciu alebo injekáž spermie do vajíčka, čo môže zvýšiť úspešnosť otehotnenia a znížiť riziko potratu.

Kvalitné spermie sú súčasťou umelého oplodnenia

Z funkčných spermií získaných prístrojom MACS sa do ženského prostredia dostáva tá najkvalitnejšia. „Pri inseminácii z ejakulátu, ktorý muž odovzdá, vyselektujeme pomocou metódy MACS kvalitné spermie, prepláchneme ich v špeciálnych roztokoch a vložíme pacientke do maternice. ICSI – intracytoplaz­matická injektáž spermií je metóda využívaná pri umelom oplodnení. Po hormonálnej príprave získame od ženy vajíčka, muž odovzdá ejakulát a my z neho vyberáme spermie, ktoré potom použijeme na vpichávanie do vajíčka. Pod mikroskopom však nevidíme, či má spermia poškodenú DNA. Preto MACS systém pomôže vyselektovať kvalitné spermie, z ktorých potom vyberieme jednu konkrétnu na vpichnutie do vajíčka. Injektáž je teda metóda umelého oplodnenia,“ dodáva.

Ak je poškodených viac ako 10 percent spermií, hrozí neplodnosť

„Spermie s fragmentovou DNA sú poškodené spermie. Ich DNA, čo je deoxyribonukleova kyselina, je nositeľom genetickej informácie a v tomto prípade je rozštiepená. Spôsobuje to následne neschopnosť spermie oplodniť vajičko, alebo oplodnenie prebehne nesprávne. U každého muža je určité množstvo spermií s fragmentovanou DNA, približne do 10%. Ak je ich viac, je to patologické,“ hovorí lekárka.

MACS vyvinuli v Nemecku

Po úspešných štúdiách je na Slovensku technika MACS dostupná od mája 2015. „Metódu vyvinul Dr. Miltanyi v Nemecku roku 1990 na izoláciu a očistenie zárodočných buniek. Roku 2005 vyšli prvé štúdie na spermiách, ktoré potvrdzovali pozitívny účinok v asistovanej reprodukcii. Pred dvoma rokmi bola metóda certifikovaná a začala sa klinicky používať v mnohých centrách asistovanej reprodukcie v Európe. Na Slovensku zatiaľ ako jediné centrum používame systém MACS my,“ hovorí doktorka Grossová.

Na výsledky úspešnosti si ešte počkáme

"Spoľahlivosť metódy ešte nedokážeme zhodnotiť, keďže MACS separácia zvyšuje úspešnosť otehotnenia pri umelom oplodnení, súbor pacientov je malý a nedá sa ešte štatisticky zhodnotiť,“ priznáva doktorka Grossová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #spermie #neplodnosť