Nefertiti možno odpočíva v hrobke Tutanchamóna

Jedna z najväčších egyptologických záhad sa možno blíži k svojmu vyriešeniu. Anglický archeológ Nicholas Reeves sa počas svojho výskumu snažil nájsť miesto posledného odpočinku slávnej staroegyptskej kráľovnej Nefertiti, ktorá žila v 14. storočí pred naším letopočtom.

12.08.2015 14:20
Busta kráľovnej Nefertiti Foto:
Busta kráľovnej Nefertiti.
debata

Ako zistil, jedna z najkrajších žien histórie by vraj mohla byť pochovaná za skrytými dverami v hrobke faraóna Tutanchamóna, napísal britský denník The Daily Telegraph.

Anglický archeológ Reeves, ktorý pracuje na univerzite v Arizone, sa zameral na skúmanie detailných snímok stien Tutanchamonovej hrobky v egyptskom Údolí kráľov. V správe, ktorú teraz zverejnil, tvrdí, že na snímkach objavil zamurované a dosiaľ neobjavené dvere vedúce z faraónovej pohrebnej komory.

„Ak sa to, čo bolo objavené na digitálnom zázname, ukáže aj v realite, bude to mať mimoriadny dopad,“ uviedol Reeves. Nefertiti, ktorej meno v preklade znamená „nádherná žena prichádza“, bola manželkou faraóna Amenhotepa IV., Ktorý sa neskôr premenoval na Achnatona. Mala s ním šesť dcér a keďže panovníkovi nedala mužského potomka, jej vplyv upadal a okolo roku 1336 pred naším letopočtom náhle zmizla. Ani o jej smrti sa toho príliš nevie. Jej hrobku sa snaia archeológovia nájsť dlhé roky.

„Ide o teóriu, avšak založenú na solídnych fotografických faktoch. Je to ale iba teória,“ uviedol Reeves k svojmu výskumu. Ďalším krokom by podľa neho teraz malo vykonať na mieste prieskum prostredníctvo radaru, čo je podľa neho veľmi jednoduché a zaberie to len jeden deň. „Ak tam niečo nájdeme, tak sa to skomplikuje,“ dodal. V tom prípade by nasledovali ďalšie prieskumy predtým, ako by sa archeológovia dostali k tomu, že do steny vyvŕtajú otvor, ktorou pretiahnu mikrokameru. „Všetko bude v rukách Egypťanov, ktorí sa rozhodnú, ako pokračovať,“ uviedol anglický archeológ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tutanchamón #Nefertiti