Prečo v klimatizácii trpia ženy zimou?

Je vám v zamestnaní zima? Nová štúdia holandských vedcov odhalila, prečo trpia ženy zimou, keď sa pustí klimatizácia. Teplota pri klimatizácii je totiž nastavená na mužský metabolizmus, píše taliansky denník Corriere della Sera. Deje sa to každé leto. V úrade sa zapne klimatizácia a ženám je hneď zima, obliekajú si svetríky, cez ramená si prehadzujú šály, repcú a žiadajú, aby sa zvýšila teplota alebo sa otvorili okná. Muži väčšinou nič také nepožadujú.

17.08.2015 11:46
klimatizácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dvaja holandskí vedci zistili, že tento večný letný spor má jasný vedecký a technický dôvod. V časopise Nature Climate Change zverejnili článok, v ktorom píšu, že vo väčšine úradov sú teploty klimatizácie nastavené podľa vzorca starého desiatky rokov, v ktorom sa prihliadalo okrem iných parametrov len na metabolizmus mužov.

Vedci poukázali na to, že väčšina termostatov pre budovy je nastavená podľa modelu „tepelnej pohody“, ktorý bol stanovený v 60. rokoch minulého storočia. Prihliada sa v ňom na také faktory, ako je teplota vzduchu, rýchlosť prúdenia vzduchu či oblečenie osôb a používa sa verzia Fangerovej rovnice tepelnej pohody. Bohužiaľ, jeden z variabilných činiteľov rovnice, miera metabolizmu v pokoji (keď sa rýchlo vyrába teplo), vychádza z hodnôt platiacich pre mužov vo veku štyridsať rokov a váhy asi 70 kilogramov. Vtedy v úradoch prevažovali muži. Dnes v Holandsku tvoria ženy polovicu pracovnej sily a väčšinou majú pomalší metabolizmus ako muži, hlavne preto, že sú menšie a majú viac telesného tuku, ktorý má mieru metabolizmu nižšiu ako svaly.

Štúdia ukazuje, že súčasný model môže preceňovať produkciu tepla v pokoji u žien až o 35 percent. „Ak majú ženy nižšiu potrebu ochladzovania, znamená to v skutočnosti, že je možné usporiť energiu. Teraz totiž ochladzujeme vzduch tak, akoby sme mali do činenia len s mužskou populáciou,“ uvádza Joost van Hoof z Fontys University of Applied Sciences v Holandsku. Autori štúdie upozorňujú aj na to, že uvedený model nie je vždy prispôsobený letnému odievaniu žien. Zatiaľ čo mnohí muži nosia aj v lete sako a kravatu, ženy si, naopak, obliekajú vzdušné sukne a sandále a vo všeobecnosti ľahší odev. Navyše, metabolizmus je u každého iný. Napríklad osoba s vyššou hmotnosťou ho má vyšší, zatiaľ čo starí ľudia majú metabolizmus pomalší.

Rozdiel v teplote, ktorý odlišuje mužov a ženy, je asi tri stupne: pre mužov je v budove ideálna teplota 21 stupňov Celzia, zatiaľ čo pre ženy to je 24 stupňov. „V mnohých budovách je spotreba energie oveľa vyššia, pretože klimatizácia je uspôsobená produkcii tepla mužského tela,“ zdôrazňuje spoluautor štúdie Boris Kingma z holandského Lekárskeho centra pri Maastrichtskej univerzite.

„Keby sme mali presnejšiu predstavu o tepelnej potrebe osôb vnútri budov, bolo by možné ich projektovať tak, že by sa vynaložilo oveľa menej energie. To by zároveň znamenalo aj nižšie emisie kysličníka uhličitého. Je potrebné obmedziť rodovú diskrimináciu aj v otázke tepelnej pohody aj preto, že zavedenie mierne vyšších teplôt klimatizácie môže prispieť k boju proti globálnemu otepľovaniu,“ uvádza Boris Kingma.

debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #ženy