Sny o skúškach nás majú upokojiť

Niektorí z nás napriek tomu, že je to už mnoho rokov od maturity, stále v noci snívajú o tom, ako skladajú skúšku dospelosti. Čo znamenajú tieto sny o skúškach, zvlášť keď sa stále opakujú? Na tieto otázky odpovedal vo francúzskom týždenníku L'Express psychoanalytik Serge Tisseron z univerzity Paris VII.

24.08.2015 09:58
učenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dva alebo trikrát do roka sa mi sníva, ako sa pripravujem na maturitu. Vo sne je situácia taká, že neviem celé učivo, pretože nás profesor zle pripravil. Som stresovaný a znepokojený. Stres je taký silný, že ma to prebudí, prepadám panike a trvá niekoľko sekúnd, kým si uvedomím, že už nemám osemnásť a že mám maturitu už úspešne za sebou,“ hovorí Alexander.

Je to už pätnásť rokov, čo Alexander skončil štúdiá, ale o maturite sa mu sníva niekoľkokrát do roka. Podobne sú na tom aj Emma, Julien a Mathilda, ktorým sa pravidelne sníva o tom, ako musia robiť maturitu znovu, a pritom na ňu nie sú buď vôbec, alebo len čiastočne pripravení.

Tieto nočné mory majú rôzne varianty. Julienovi sa napríklad sníva, že na maturite prepadol, aj keď ju v skutočnosti má za sebou. Mathilda síce vo sne odmaturuje, ale vôbec nevie, ako sa jej to podarilo. Emma si zase vo sne uvedomuje, že už má 35 rokov, má zamestnanie a dve deti, ale že musí maturovať opäť a nie je schopná citovať Kanta!

Psychoanalytik Serge Tisseron k tomu hovorí, že sny o maturite alebo o inej skúške sú klasika. „Je to jeden z typických snov, ktoré opísal už Sigmund Freud. V typickom sne je nejaká prekážka, ktorú treba prekonať. Tu ide o skúšku, pri ktorej je potrebné uspieť. Také sny majú rôzne variácie: niektorým ľuďom sa sníva o tom, že skúšku musia robiť opakovane, alebo o tom, že ju práve robia, iným sa sníva o výsledkoch a o panike, ktorej prepadajú, keď nemôžu nájsť svoje meno na zozname tých, ktorí skúšku urobili. Nech sú tieto varianty akékoľvek, všetky tieto sny majú jeden zmysel a jeden účel: majú nás upokojiť,“ uvádza Tisseron.

„Naše sny sú vždy nejakým spôsobom spojené s tým, čo robíme počas dňa. Väčšina ľudí, ktorým sa sníva o maturite, ju má v reálnom živote dávno za sebou. Tento sen sa im sníva vtedy, keď čelia veľkému tlaku alebo keď sa od nich očakáva príliš veľa. Tieto sny vyrába mozog v spánku, aby im pripomenul, že už museli čeliť skúške, ktorá pre nich bola zdrojom stresu a pri ktorej išlo o veľa a že ju úspešne prekonali,“ hovorí Tisseron.

Inak povedané, tým, že mozog produkuje sny o maturite alebo inej skúške, snaží sa vysielať upokojujúci signál spiacej osobe vo chvíli, keď čelí iným skúškam alebo úlohám, ktoré ju znepokojujú.

„Samozrejme, v spánku sú ľudia stresovaní,“ priznáva psychoanalytik, „ale po prebudení prichádza veľká úľava, keď si pripomenú, že skúšku už majú za sebou. Tento mechanizmus im potom pomáha vyrovnávať sa so skúškami, ktoré ich čakajú v reálnom živote, a byť pokojnejší,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #sny #stres #skúška