Slovenskí vedci objasnili vplyv liečby rakoviny na srdce

Liečba rakoviny so sebou prináša celý rad nežiaducich vedľajších účinkov, pretože lieky neútočia len na choré, ale aj na zdravé bunky.

09.09.2015 10:00
onkológia, lekár, pacient Foto:
Pri liečbe rakoviny trpia aj zdravé bunky vrátane srdcových.
debata

Onkologická liečba má nežiaduci vplyv aj na srdce a slovenským vedcom sa podarilo objasniť podstatu tohto mechanizmu. Výskum odborníkov z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského sa konkrétne zameral na lieky zo skupiny antracyklínov, ktoré niektorým pacientom spôsobujú problémy so srdcom.

Antracyklíny sú veľmi účinné lieky, ktoré vedci pre onkologických pacientov objavili v 60. rokoch minulého storočia a používajú sa dodnes. Od ich objavenia je dobre známe aj riziko ich škodlivého pôsobenia na srdce. Pôvodne sa za príčinu tohto pôsobenia považoval oxidačný stres, čiže tvorba voľných radikálov v srdcovom tkanive.

Výskum v oblasti rakoviny nepredstavuje iba hľadanie nových účinných látok.
Pavel Mučaji, dekan Farmaceutickej fakulty UK

„Táto teória sa však časom ukázala ako nepravdepodobná, keďže antioxidanty nedokážu v praxi zabrániť tomuto nežiaducemu účinku,“ vysvetlil vedúci výskumného tímu Univerzity Komenského Ján Klimas.

Z výskumu slovenských vedcov vyplýva, že príčinou toxického pôsobenia antracyklínov môže byť ich účinok na cyklus vápnika v srdcových bunkách. Pokusmi na potkanoch zistili, že antracyklíny až dvojnásobne zvyšujú množstvo ryanodínového receptora – kľúčového mechanizmu fungovania srdca ako pumpy, ktorý poskytuje vápnik pre kontrakciu srdcovej bunky.

Ostatné proteíny, ktoré ryanodínový receptor prísne kontrolujú, sa však nezvyšujú, čím dochádza k nerovnováhe. Bunka srdca má teda sústavne k dispozícii príliš veľké množstvo vápnika, čo sa môže prejaviť poškodením srdca.

„Samotná podstata onkologických liekov je založená na usmrcovaní buniek, nedá sa, žiaľ, vyhnúť tomu, že okrem zničenia tých rakovinových môže liek poškodiť aj zdravé bunky. Preto je dôležité poznať presné mechanizmy tohto procesu, aby sme vedeli navrhovať spôsoby ochrany a zvyšovať šance na bezpečnejšiu, a teda aj úspešnejšiu liečbu onkologických pacientov,“ dodal Klimas.

Slovenskí vedci z farmaceutickej fakulty v Bratislave na výskume spolupracovali s kolegami z Inštitútu farmakológie a toxikológie Lekárskej fakulty vestfálskej Wilhelmovej univerzity v nemeckom Münsteri. Problematikou kardiotoxicity antracyklínov sa slovenskí vedci zaoberajú už od roku 2007, keď získali pre svoj výskum grantovú podporu od Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Výsledky najnovšieho výskumu boli publikované aj vo vedeckom časopise American Journal of Translational Research.

„Výskum v oblasti rakoviny nepredstavuje iba hľadanie nových účinných látok, ale aj zvyšovanie bezpečnosti tých existujúcich. Ak budeme vedieť efektívne eliminovať ich vedľajšie účinky, budeme môcť ešte lepšie využiť terapeutický potenciál týchto liekov. Verím, že najnovší výskum na našej fakulte otvorí dvere hľadaniu nových kardioprotektívnych látok, ktoré nájdu uplatnenie v onkológii,“ zhodnotil dekan Farmaceutickej fakulty UK Pavel Mučaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #srdce #onkologické lieky