DNA vydala tajomstvo záhadných Baskov

Baskovia patria k najtajomnejším národom v Európe. Hovoria špecifickým a veľmi odlišným jazykom, majú svoje zvláštne tradície a zvyky. Od zvyšku Európanov sa líšia aj geneticky.

09.09.2015 12:00
Baskovia, šport Foto:
Baskovia majú aj vlastné športy, ako je Jai Li, ktorý sa hrá so zvláštnou pálkou.
debata (3)

Švédski vedci sa preto skúmaním DNA pokúsili nazrieť do ich minulosti. Jedna teória totiž dokonca tvrdila, že Baskovia žijúci na severovýchode Španielska sú priamymi potomkami niekdajších európskych lovcov.

Nový výskum to však nepotvrdil. Zistil totiž, že Baskovia sú miešancami prvých farmárov a miestnych lovcov, ktorí žili tisícročia izolovane od ostatných kultúr.

Tím vedcov na čele s Mattiasom Jakobssonom z Uppsalskej univerzity analyzoval DNA z ôsmich kostier nájdených v lokalite El Portalón v pohorí Atapuerca na severe Španielska, ktorých vek je od 3 500 do 5 500 rokov.

Z výsledkov publikovaných v časopise Proceedings of National Academy of Sciences vyplýva, že títo farmári sú najbližšími známymi predkami súčasných Baskov. Porovnaním s genetickými vzorkami pravekých farmárov z iných častí Európy následne zistili, že poľnohospodárstvo priniesli na Pyrenejský polostrov tie isté skupiny ľudí, ktoré ho zaviedli aj v strednej a severnej Európe.

Išlo o ľudí z Blízkeho východu, ktorí sa dostali do Európy pred približne 7-tisíc rokmi. Po tom, ako sa títo farmári usadili, začali sa krížiť s miestnymi lovcami a zberačmi. Tí boli potomkami ľudí, ktorí žili v Európe už počas poslednej ľadovej doby. Kostry z El Portalón obsahujú pritom viac genetického materiálu od týchto lovcov a zberačov než pozostatky farmárov z Nemecka, Maďarska a zo Španielska, ktorí žili o niekoľko tisícročí skôr.

Vedci taktiež vysvetlili, prečo sa dnešní Baskovia tak výrazne odlišujú od svojich susedov Španielov a Francúzov. Dôvodom je skutočnosť, že po prvotnom premiešaní lovcov a zberačov s farmármi boli predkovia Baskov veľmi dlho izolovaní od okolitého sveta.

Ďalšie migračné vlny, ktoré inde v Európe zmenili genetickú štruktúru populácií, tak nemali na Baskov takmer žiaden vplyv. „Spolupracovali sme aj s baskickými historikmi a z ich záznamov je jasné, že túto oblasť bolo veľmi ťažké dobyť,“ uviedol Jakobsson.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #Baskovia