Vedci majú nové materiály na pestovanie ľudských buniek

Českí vedci pripravili nové materiály s upraveným povrchom, ktoré sú vhodné ako podklady na pestovanie ľudských buniek. Výsledky výskumu by sa mohli v budúcnosti uplatniť pri výrobe dočasného krytu kože, častí cievnych protéz či kostných tkanív.

17.09.2015 09:30
debata

„Riešiteľ projektu Václav Švorčík bol za výskum ocenený Cenou predsedu Grantovej agentúry ČR,“ informovala hovorkyňa Grantovej agentúry Českej republiky Gabriela Bechyňská.

Na interdisciplinárnom výskume spolupracovali chemici z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe s odborníkmi z Fyziologického ústavu Akadémie vied a z Prírodovedeckej fakulty Univerzity JE Purkyňu v Ústí nad Labem. Vedci sa zamerali predovšetkým na plasty, s ktorými sa dobre pracuje a zároveň sú cenovo dostupné.

V bioaplikáciách sa zatiaľ používajú relatívne obmedzene, pretože ich povrchové vlastnosti väčšinou nie sú vhodné na interakciu s bunkami. „Preto sme náš výskum zamerali na úpravu povrchu týchto materiálov tak, aby ponúkli živým bunkám pre ne atraktívne prostredie,“ uviedol Švorčík.

Nové materiály by mohli pomôcť pacientom po ťažkých popáleninách, s kožnými poraneniami spôsobenými cukrovkou alebo s vredmi. Pri cievnych protézach sa vedci sústredili na povrch v mieste spojenia s vlastnou tepnou alebo so žilou. Materiál musí prirásť relatívne rýchlo, ale zároveň nesmie buniek narásť príliš veľa, pretože by to viedlo k opätovnému zúženiu cievy.

Ocenený riešiteľ projektu považuje cestu pre aplikovaný výskum ako ďalšiu nadstavbu projektu. Pripomenul, že obdobné projekty z oblasti medicíny sú spravidla časovo aj finančne veľmi náročné.

debata chyba
Viac na túto tému: #bunky