Vraj sa podarilo vytvoriť umelé spermie. Vedci sú skeptickí

Muži, ktorí po úraze, ochorení alebo liečbe chemoterapiou ostali sterilní, by mohli dostať novú šancu. Vedci tvrdia, že sa im v skúmavkách podarilo vypestovať dospelé spermie.

22.09.2015 15:00
spermie Foto:
Francúzski vedci tvrdia, že okrem ľudských vytvorili aj spermie myší a opíc.
debata (4)

Výskumníci uviedli, že spermie vyrástli v bioreaktore a sú identické s prirodzenými spermiami. Výskum ešte podľa odborníkov nebol ukončený a bude trvať ešte približne štyri roky, no nakoniec by mal pomôcť mužom, ktorí nie sú schopní produkovať vlastné spermie a mať vlastné deti.

Štatisticky sa odhaduje, že po celom svete trpí neplodnosťou následkom chemoterapie asi 15-tisíc mladých mužov a asi 150-tisíc mužov nemôže mať deti využitím klasického IVF umelého oplodnenia.

Mnoho odborníkov sa však k vyhláseniu francúzskych vedcov, že dokážu vypestovať spermie, stavia skepticky. Podľa denníka The Independent im najviac prekáža, že výskum ešte nebol publikovaný v žiadnom odbornom karentovanom časopise, a tak nie je možné novú metódu otestovať.

Phillipe Durand zo startupovej biotechnologickej spoločnosti Kallistem si však stojí za svojím. Tvrdí, že vybral nedospelé bunky zo semenníkov šiestich neplodných mužov a podarilo sa mu v spomínanom bioreaktore z nich vypestovať dospelé spermie vhodné na oplodnenie vajíčka. „Podarilo sa nám dokončiť spermatogenézu, teda produkciu dospelých spermií. Dokázali sme to na troch rozličných druhoch – myšiach, opiciach aj ľuďoch. A to sa dosiaľ nikomu nepodarilo dosiahnuť,“ vyhlásil Durand pre The Independent. „Nemôžem však hovoriť o detailoch nášho výskumu, pretože ešte nebol publikovaný v karentovanom časopise. Našu štúdiu sme odborníkom zaslali len pred pár dňami. Dokázali sme však vyprodukovať dostatočné množstvo spermií, aby sa naša technológia dala overiť aj klinicky,“ dodal.

Vedci sa snažia vytvoriť dospelé pohlavné bunky mužov, ktoré by boli schopné oplodniť ženské vajíčka, už približne dvadsať rokov. No stále bez úspechu. „Kým neuvidím publikovanú štúdiu, tak som k týmto vyhláseniam veľmi skeptický. Nerozumiem, prečo o svojej práci hovoria na verejnosti už pred publikáciou,“ povedal Alla Pacey, profesor andrológie zo Sheffielskej univerzity. „Nepresvedčila ma ani snímka spermie, ktorú zverejnili. Nevyzerá ako dospelá spermia, ale skôr ako pretiahnutá bunka. Nech najprv predložia dôkazy.“

Napriek tomu je Institut de Génomique Fonctionnelle, kde sa výskum robil, presvedčený, že revolúcia je blízko. „Tento objav otvorí terapeutické možnosti, na ktoré lekári čakali dlhé roky,“ uviedol inštitút vo svojom stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #spermie #neplodnosť