Obličky z laboratória sú bližšie k realite

Blíži sa čas, keď ľudia s chorými obličkami nebudú musieť čakať na vhodného darcu. Japonským vedcom sa totiž podarilo v laboratóriu vypestovať úplne funkčnú obličku a úspešne ju otestovali na zvieratách.

23.09.2015 10:45
debata

Výhodou takýchto obličiek je, že pacient nemusí čakať na darcu, a keďže by bola oblička vypestovaná z jeho vlastných buniek, telo by ju malo prijať bez väčších komplikácií.

Vedci obličku zatiaľ vyskúšali na potkanoch a prasatách. Po transplantácii fungovala normálne. Čistila krv a produkovala moč ako prirodzená oblička. Práve vylučovanie moču bol zatiaľ veľký problém.

Predchádzajúce prototypy sa zvykli pod tlakom nafúknuť a hrozilo ich prasknutie. Japonským výskumníkom sa tento problém podarilo obísť vytvorením dodatočných vývodov. Informovali o tom v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Odborníci upozorňujú, že testovanie obličky z laboratória je ešte niekoľko rokov vzdialené, ale vyriešenie tohto zásadného problému pomôže ostatným vedeckým tímom posunúť sa o dôležitý krok vpred.

V súčasnosti sa pri nefunkčných obličkách najčastejšie používa dialýza. Transplantácia je však oveľa vhodnejšie riešenie. Na Slovensku sa prvá transplantácia obličky uskutočnila pred 43 rokmi a v súčasnosti na vhodného darcu čaká približne 400 pacientov. Niektorí sa transplantácie ani nedožijú.

Obličky vypestované v laboratóriu z kmeňových buniek by tento problém mohli vyriešiť. Takaši Yokoo s kolegami z Jikei lekárskej univerzity v Tokiu z kmeňových buniek nevypestovali len samotnú obličku, ale odvádzací kanál na moč a močový mechúr. Následne všetky tri časti transplantovali do zvieraťa, pričom „umelý“ mechúr pripojili k existujúcemu. V takomto usporiadaní systém fungoval.

Moč prešiel novou obličkou do nového mechúra a potom do pôvodného mechúra potkana. Počas ôsmich týždňov vedci nezaznamenali žiadne komplikácie. Následne celý proces zopakovali na prasati, ktoré je anatomicky bližšie človeku. Systém opäť fungoval.

Urológovia a nefrológovia, ktorí sa zaoberajú regeneratívnou medicínou, k štúdii uviedli, že sú to veľmi zaujímavé výsledky a dôležitý krok vpred. Zároveň však dodali, že ľudia sa obličiek z laboratórií tak skoro nedočkajú.

Výskum potrvá ešte niekoľko rokov. Existuje však aj iný spôsob, ako vypestovať náhradné orgány vrátane obličiek, srdca či pľúc. Niektorí vedci skúšajú z nefunkčného orgánu „zmyť“ staré poškodené bunky, aby z neho zostalo len akési lešenie či kostra orgánu. Na nej potom z kmeňových buniek vypestujú nový orgán, ktorý by tiež mohol byť vhodný na transplantáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #transplantácia obličky