Vírus eboly prežije v spermiách až deväť mesiacov

Vírus nebezpečnej eboly môže existovať v spermiách mužov, ktorí nákazu prežili, ešte najmenej deväť mesiacov od chvíle, keď sa infekcia prvýkrát objavila.

03.11.2015 10:20
ebola, vírus, Foto:
Vírus eboly.
debata

Ide o oveľa dlhšie časové obdobie, ako sa doteraz predpokladalo, oznámili vedci. Ebolou sa od decembra 2013 nakazilo najmä v Guinei, Sierre Leone a Libérii viac ako 28-tisíc ľudí a vyše 11¤300 ich ochoreniu podľahlo. Teraz sa epidémiu postupne darí dostávať pod kontrolu, uviedla agentúra Reuters.

„Tieto výsledky prichádzajú vo veľmi kritickej dobe, pripomínajú nám, že aj keď počty nakazených ebolou naďalej klesajú, preživší a ich rodiny sa stále stretávajú s následkami choroby,“ uviedol Bruce Aylward, expert zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Vedci však zatiaľ netušia, ako veľmi sú tieto prežívajúce stopy vírusu nebezpečné a či by mohli byť potenciálne infekčné.

Podľa Aylwarda je potrebné, aby vyliečení pacienti, ktorých je v západnej Afrike až 17-tisíc, mali „neustálu a dôkladnú podporu počas ďalších šiestich až dvanástich mesiacov, aby bolo možné čeliť týmto výzvam a zabezpečiť, že ich partneri nebudú vírusom nakazení“.

Vedci vychádzajú z výsledkov štúdie vykonanej na 93 mužoch starších ako osemnásť rokov, ktorí pochádzajú z Freetownu v Sierre Leone a nákazu prežili. U všetkých mužov, ktorí boli testovaní od dvoch do troch mesiacov od nákazy, bola ebola stále prítomná vo vzorkách semena. 43 mužov bolo testovaných v období od siedmich do deviatich mesiacov od vypuknutia choroby a u jedenástich z nich bola zistená prítomnosť vírusu v spermiách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #ebola #spermie